Jo yhden sokerijuoman juominen päivässä on riski

Coca-colaa automaatissa

Tuftsin yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan jo yhden limsan, mehun tai energiajuoman nauttiminen päivässä tuplaa riskin sairastua diabetekseen. 

Diabetes on yleinen sairaus sekä Suomessa että maailmalla. Tuoreen tutkimuksen mukaan yksi syyllinen voisi hyvin olla limsojen, energiajuomien ja mehujen lisääntynyt kulutus. 

Massachusettsissa sijaitsevan Tuftsin yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan aikuiset, jotka juovat yhden sokerisen juoman päivässä lisäävät riskiään sairastua diabeteksen esiasteeseen 46 prosentilla. Sokeristen juomien havaittiin myös vaikuttavan insuliiniresistenssiin, joka on yhteydessä tyypin 2 diabetekseen. 

Tutkimuksessa seurattiin 1685 perusterveen keski-ikäisen koehenkilön tietoja 14 vuoden ajan. 

– Vaikka tutkimuksessa ei selvinnyt suora syy-seuraus-suhde, tuloksemme vihjaavat, että runsaasti sokeria sisältävät juomat lisäävät riskiä tyypin 2, eli aikuisdiabeteksen esiasteen oireisiin, toteaa tutkimusta johtanut Nicola McKeown

Tutkimuksessa havaittiin myös, että kevytjuomilla ei ollut samanlaisia vaikutuksia kuin muilla makeutetuilla juomilla. Lisäksi elämänmuutosten tekeminen vaikutti koehenkilöiden terveyteen suotuisasti. 

– Mikäli muutoksia elintavoissa ei tehdä, diabeteksen esiaste kehittyy diabetekseksi. Tutkimuksemme tukee suositusta, jonka sokeristen juomien nauttimista kannattaa rajoittaa ja korvata niitä vedellä, makeuttamattomalla kahvilla tai teellä. 

***

1:44


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja