Harry Potter -elokuvista ammennetun huispaus-urheilulajin nimi muuttuu – syynä J.K. Rowlingin transfobiset lausunnot

Huispauksen MM-kisoissa juostaan luuta haarovälissä 2:00
Huispauksen MM-kisoissa juostaan luuta haarovälissä

Huispaus tunnetaan jatkossa uudella nimellä.

Harry Potter -kirja- ja elokuvasarjasta inspiraationsa saanut tosielämän huispaus-urheilulaji käy parhaillaan läpi nimenmuutosta. Englannin kielessä quidditch-nimellä tunnettua lajia kutsutaan jatkossa nimellä quadball.

Päätös nimenvaihdoksesta tehtiin viime joulukuussa. Huispauksen pohjoisamerikkalaiset hallintoelimet US Quadball ja Major League Quadball julkistivat lajin uuden nimen tällä viikolla. Nimi valittiin pelaajille tehdyn kyselyn perusteella.

Nimenvaihdoksen on määrä tulla voimaan vielä tämän kesän aikana. Myös kansainvälisesti toimiva International Quidditch Association -hallintoelin aikoo ottaa uuden nimen käyttöönsä.

Nimenvaihdokselle on hallintoelinten mukaan kaksi syytä. Laji haluaa ensinnäkin katkaista siteensä Harry Potter -kirjailija J.K. Rowlingiin ja tämän transfobisiksi tulkittuihin lausuntoihin.

Rowlingia on kritisoitu vuosien varrella voimakkaasti muun muassa Twitter-postauksista, joissa hän jakaa transsukupuolisiin ihmisiin, erityisesti transnaisiin, liittyviä näkemyksiään. Postausten myötä lukuisat Harry Potter -fanit sekä elokuvasarjan näyttelijät ovat vieraantuneet kirjailijasta.

Molemmat organisaatiot tuomitsevat Rowlingin lausunnot. Heidän mukaansa huispaus on "yksi edistyksellisimmistä sukupuolten tasa-arvon urheilulajeista maailmassa". Tällä viitataan sääntöön, jonka mukaan huispausturnauksissa kentällä ei saa olla samanaikaisesti enemmän kuin neljä samaa sukupuolta olevaa pelaajaa.

Lajin nimi vaihdetaan myös siitä syystä, ettei kumpikaan hallintoelin omista quidditch-tavaramerkkiä. Kyseinen tavaramerkki kuuluu Warner Bros. Discovery -media- ja viihdeyritykselle.

Quadballille ei ainakaan toistaiseksi ole suomenkielistä sanaa.

Huispaus on Harry Potter -kirja- ja elokuvasarjoissa esiintyvä urheilulaji, joka kuuluu velhokoulu Tylypahkan perinteisiin. Harry Potter -maailman huispauksessa kaksi luudalla lentävää joukkuetta kilpailee pisteistä heittämällä palloa korkealla ilmassa keikkuvien vanteiden läpi. Jokainen maali on 10 pisteen arvoinen.

Huispausjoukkueen jäsenillä on erilaisia rooleja. Joukkueeseen kuuluu aina yksi etsijä, joka jahtaa pelikentällä liihottavaa kultasieppi-palloa. Huispausotteluissa molempien joukkueiden etsijät jahtaavat samanaikaisesti yhtä ja samaa sieppiä. Se joukkue, jonka etsijä nappaa kultasiepin ensin, ansaitsee 150 lisäpistettä.

Tosielämässä pelattavan huispauksen säännöt ovat hyvin samankaltaiset kuin Harry Potterissa. Pelaajilla on oltava luuta haarovälissään koko turnauksen ajan, ja tarkoituksena on saada kuljetettava pallo maaliin, eli johonkin vastustajan kolmesta renkaasta.

Eri pelaajilla on joukkueessa erilaisia tehtäviä. Osa pelaajista on polttajia, osa etsijöitä, maalintekijöitä ja maalivahteja.

Lähteet: Deadline, CNN

Lue myös:

    Uusimmat