Haluatko vaihtaa vuokra-asuntoa? Älä odota kesään – nyt on siihen paras hetki

Huhtikuussa kannattaa vaihtaa asuntoja, sillä silloin tarjontaa on hetkellisesti kysyntää enemmän. Lue miksi!

Huhtikuu hellii asuntoa vaihtavaa vuokralaista, kirjoittaa Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsolablogissaan.

Kun kesällä ja syksyllä vuokra-asuntojen kysyntä on kovina ja pula asunnoista on paha, niin juuri nyt vuokrakämpän löytäminen on Metsolan mukaan kuitenkin huomattavasti helpompaa kuin myöhemmin keväällä, kesällä tai syksyllä.

– Selitys on yksinkertainen. Irtisanomisaikojen päättyminen ja uusien vuokrasopimusten alkaminen ajoittuvat kuukauden vaihteeseen, ja suurin osa ihmisistä ei halua ajoittaa muuttoaan vappuun. Siksi toukokuun ensimmäisestä päivästä vapautuville vuokra-asunnoille ei ole sellaista ylikysyntää, joka vuokra-asuntoihin normaalisti kohdistuu. Vuokrapyynnötkin ovat tavallista kohtuullisempia. Jos vuokralainen haluaa tätä hyödyntää, nykyinen vuokra-asunto on irtisanottava viimeistään maanantaina, Metsola kirjoittaa.

Huhtikuu päättyy vapun aattoon ja toukokuu alkaa vapun päivällä, jolloin monikaan ei jaksa vaivata päätään muuttorumballa. Kannattaakin olla ovela ja ajoittaa oma muuttonsa vappuun. Näin saa valita uuden asuntonsa vapaammin kuin kesään muuttonsa ajoittavat.

– Sellainen vuokralainen, joka irtisanoo nykyisen vuokra-asuntonsa nyt maaliskuun lopussa ja on valmis muuttamaan uuteen asuntoon kuukauden irtisanomisajan kuluttua loppuun, eli vappuna, pääsee valitsemaan uuden vuokra-asuntonsa lähes vapaasti, Metsola kirjoittaa blogissaan.

Toukokuu tuo muutoksen – ja kalliimmat vuokrat

Toukokuussa vuokra-asuntojen kysynnässä näkyy Metsolan mukaan piikki joka vuosi. Kesällä muuttamista kannattaa kuitenkin välttää jo sen takia, että siinä saattaa hävitä rahaa koventuneiden vuokrapyyntöjen vuoksi.

– Kovimman kesäsesongin aikana vuokranantajat pyytävät keskimäärin noin 10 prosenttia tavallista korkeampia vuokria, eli vuokrissa on sesonkilisää. Vuokralaiselle tällä on oleellista rahallista merkitystä, koska kesäsesongin aikana vuokrasopimukseen kirjattua sesonkivuokraa sitten kuitenkin maksetaan ympäri vuoden kuukaudesta toiseen.

Vaikka kesä on siis huonoin aika vaihtaa vuokra-asuntoa, vuokra-asuntojen ylikysyntä on silloin suurinta. Metsola kirjoittaa, että tämä johtuu muun muassa siitä, että uudelle paikkakunnalle syksyä vasten muuttavat opiskelijat säntäävät vuokramarkkinoille ja kiireiset, työssäkäyvät ihmiset haluavat luonnollisesti ajoittaa muuttoruljanssinsa kesälomaan. Lapsiperheet haluavat puolestaan muuttaa niin, että koululaisten ei tarvitse vaihtaa koulua kesken lukuvuoden.

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat