Haluatko elää pidempään? Pidä mielessäsi ainakin kävelyn superluku 3 967

Moni treenaa ja nukkuu älykellonsa ohjeiden mukaan – kannattaako se? Lääkäri kertoo, voiko laitteiden dataan luottaa 1:40
KATSO MYÖS: Moni treenaa ja nukkuu älykellonsa ohjeiden mukaan – kannattaako se? Lääkäri kertoo, voiko laitteiden dataan luottaa

Jo noin 4 000 askelta päivässä vähentää ennenaikaisen kuoleman riskiä, paljastaa tutkimus.

10 000 askelen ottaminen on jo vuosikausia ollut monen päivätavoite. Tutkimuksen mukaan jo 4 000 askelta kuitenkin tuo hyötyjä, kertoo CNN

– Mitä enemmän askelia, sitä paremmat vaikutukset terveydelle, ja jokainen 500–1000 askelen lisäys päivääsi voi vähentää kuoleman riskiä huomattavasti, tutkimusta tehnyt Maciej Banach toteaa.

European Journal of Preventive Cardiologyssa julkaistussa tutkimuksessa analysoitiin 17 tutkimuksen dataa. Tutkimuksissa oli yli 220 000 osanottajaa ja niitä oli tehty Australiassa, Japanissa, Norjassa, Espanjassa, Isossa-Britanniassa ja Yhdysvalloissa. Banachin tiimin mukaan kyseessä on laajin analyysi aiheesta.

Jo vajaa 4 000 askelta vähensi ennenaikaisen kuoleman riskiä

Tarkka askelmäärä, jolla ennenaikaisen kuoleman riskin havaittiin alkavan vähentyä merkittävästi, oli 3 967, kertoo The Guardian. Isompi vaikutus oli, kun askelia otti yli 7 000 päivittäin.

Sydäntautiin kuolemisen riskiä vähensi jo 2 337 askelta, mutta mitä enemmän, sitä parempi.

Banachiun mukaan jokainen lisätty tuhat askelta vähensi riskiä kuolla mistä tahansa syystä 15 prosentilla. Jos askelia lisäsi 500, riski kuolla sydäntauteihin laski seitsemän prosenttia. Kaikenlainen kävely, jopa hyvin pieniltä tuntuvat lenkit, ovat siis hyödyksi. 

Havainto päti miehiin ja naisiin iästä tai asuinympäristöstä riippumatta.

Katso myös: Istuminen tappaa, sanotaan, mutta miten vaikuttaa, jos tuolista alkaa nousta kerran tunnissa? Testasimme! Juttu jatkuu videon alla.

Tuolista pitäisi nousta kerran tunnissa, mutta hyödyttääkö se? Testasimme viikon ajan 1:38
Tuolista pitäisi nousta kerran tunnissa, mutta onnistuuko se käytännössä? Testasimme viikon ajan. 

20 000 askeleella superhyödyt, mutta lisätutkimuksia tarvitaan

Tutkijat kykenivät havainnoimaan myös, tuoko 20 000 askelen päivätahti lisää terveyshyötyä. Kävi ilmi, että hyötyjä oli eniten juuri tämän määrän kohdalla: ne siis lisääntyivät koko ajan askelmäärän lisääntyessä.

– Korostamme kuitenkin, että dataa 20 000 askeleen päivittäisistä määristä oli tarjolla rajallisesti, joten tämä tulos täytyisi varmentaa suuremmilla ihmisryhmillä, korostaa tutkimusta tekemässä ollut Ibadete Bytyçi tiedotteessa.

Jos yli 60-vuotias käveli 6 000–10 000 askelta päivässä, ennenaikaisen kuoleman riski putosi 42 prosenttia. Nuoremmat kaipasivat enemmän askelia: heillä riski putosi 49 prosenttia, jos käveltyjä askelia oli 7 000–13 000. Banachin mukaan liikkuminen kannattaakin aloittaa ajoissa.

– Jos liikut säännöllisesti ja johdonmukaisesti – kutsumme tätä fyysiseen toimintaan sitoutumiseksi – voit aina odottaa huomattavia terveyshyötyjä ja elää pidempään, hän muotoili.

"Jos hyödyt voisi pakata pilleriin, sitä pidettäisiin ihmelääkkeenä"

Tutkimuksessa alle 5 000 askelta päivässä luettiin niin sanotuksi istuvaksi elämäntavaksi. 

Jos askelia kertyy vähän, stressaamiseen ei ole syytä; tärkeintä on liikkua, ja mitä enemmän, sen parempi. Brittiläisen sydänliiton edustaja James Leiper piti tuloksia osoituksena siitä, miten hyödyllistä käveleminen onkaan.

– Jos hyödyt voisi pakata pilleriin, sitä pidettäisiin ihmelääkkeenä, hän muotoili The Guardianille.

Tutkimus oli havainnoiva, ja siksi se kykeni osoittamaan vain yhteyden askelten ja terveyden välillä. Syy-seuraussuhdetta se ei kyennyt todentamaan.

Askelmääriä on tutkittu ennenkin. Tutkijat ovat selvittäneet muun muassa, mikä määrä päivässä suojaa dementialta, ja aiemman tutkimuksen perusteella kävelyn terveyshyödyt näkyvät, kun päivittäinen askelmäärä on vähintään 7 000.

Toisaalta joidenkin tutkimusten mukaan pelkkä päivittäinen lenkki ei pidennä elinikää.

Katso myös: Taina otti ja käveli Espanjasta Suomeen 

Taina vaelsi Espanjasta Suomeen – näin hän käveli tuhansia kilometrejä 5:34
Näin tuhansien kilometrien kävely sujui Tainalta!

Lue myös:

    Uusimmat