Tiedätkö, mihin 10 000 askeleen myytti oikeasti perustuu? Tuore tutkimus vahvistaa jälleen, että vähempikin riittää

Paljain jaloin kävely on parasta jalkajumppaa 8:06
KATSO MYÖS: Kokeile myös paljain jaloin kävelyä!

Moni kävelee 10 000 askelta päivässä, koska "niin kuuluu tehdä". Mutta onko askelten määrä todella niin kiveen kirjoitettu? Uuden tutkimuksen mukaan ei.

Kävely, etenkin reipas sellainen, on loistava tapa pysyä kunnossa ja madaltaa omia terveysriskejään. Moni seuraa tarkkaan askelmittariaan ja on tyytyväinen vasta, kun askelten lukumäärä ylittää 10 000. Kymppitonnin maagista rajaa on kuitenkin epäilty ennenkin, ja nyt tuoreen tutkimuksen mukaan askelten määrä saattaa tosiaan olla ylimitoitettu, kertoo New York Post.

Massachusettsin yliopiston meta-analyysin  mukaan 10 000 askeleen myytissä on madaltamisen varaa. Tutkimuksen mukaan jo 6000–8000 askelta päivässä riittäisi nimittäin pitämään ihmisen terveenä. Tässä askelmäärässä pysyttely vähentäisi ennenaikaisen kuoleman riskiä 54 prosentilla, kun puhutaan yli 60-vuotiaista. Ylimääräiset askeleet eivät tutkimuksen mukaan lisänneet terveyshyötyjä. Alle kuusikymppisten kannattaisi tutkimuksen mukaan kävellä kuitenkin hieman enemmän: 8000–10000 askelta.

Lancet Public Health -julkaistussa esitellyssä meta-analyysissä tarkasteltiin yli 15:tä aiheeseen liittyvää tutkimusta, ja selvitettiin, kuinka kävely vaikutti yli 50 000 ihmisen kuolleisuuteen. Tutkijat jakoivat ihmiset neljään eri ryhmään askelmäärien mukaan ja tulivat lopputulokseen askelmääristä niin nuoremmille kuin varttuneimmillekin.

Tutkimusta johtaneen Amanda Paluchin mukaan kävelyn vauhdilla ei tässä tutkimuksessa havaittu yhteyttä tuloksiin, vaikka aiemmissa tutkimuksissa rivakasta kävelytahdista on osoitettu olevan hyötyä.

Tästä 10 000 askeleen myytti sai alkunsa

Tuoreet tulokset vahvistavat Paluchin aiempaa, Jama Network Open -julkaisussa esiteltyä tutkimusta, jonka mukaan vähintään 7000 askelta päivässä vähentää keski-ikäisten riskiä ennenaikaiseen kuolemaan. Myös esimerkiksi tämän vuonna 2019 ilmestyneen tutkimuksen mukaan vanhemmille naisille riittäisi reilusti vähempikin askelmäärä kuin 10 000.

Paluchin mukaan 10 000 askeleen raja ei alun perinkään ole perustunut mihinkään muuhun kuin 1960-luvulla julkaistuun japanilaisen askelmittarin mainokseen. Askelmittarin nimi japaniksi tarkoitti "10 000 askeleen mittaria". 

Esimerkiksi epidemiologian professori I-Min Lee Harvardin yliopistosta on tullut samaan lopputulokseen, kertoo The Atlantic. Lee ei löytänyt mitään tieteellisiä perusteita mainoksen 10 000 askeleelle. Keskusteltuaan japanilasprofessorien kanssa hän tuli siihen tulokseen, että ilmeisesti luku valittiin mainokseen siksi, että sitä tarkoittava merkki näyttää hieman "kävelevältä mieheltä".

Tällä reissulla askelia tulee reilusti enemmän kuin 10 000 – Taina kävelee Fuengirolasta Turkuun:

Taina Liekari aikoo kävellä Fuengirolasta Turkuun 8:24
Taina Liekari päätti lähteä kävelemaan Espanjasta Suomeen sunnuntaina 13. helmikuuta 2022. Matkaa kertyy noin 4500 kilometriä.

Lue myös:

    Uusimmat