Mainos

Hallitus torjui Kemijärvi-arvostelun

Hallitus yritti selvittää Stora Enson kanssa yhtiön yhteistoimintaneuvottelujen aikana, voitaisiinko tehtaiden sulkemisten sijasta päätyä toisenlaiseen ratkaisuun. Joukossa oli myös jatkoajan hakeminen tehtaille.

- Sellaisia keinoja ei valitettavasti löydetty, pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) sanoi eduskunnan välikysymyskeskustelussa tänään.

Vanhanen puolustautui opposition arvostelulta ja vakuutti, että hallitus on tehnyt kaiken, mikä sen velvollisuus elinkeinopolitiikasta, työllisyydestä ja aluekehityksestä vastuuta kantavana on.

Vanhanen myönsi, että Stora Enso ei ole kyennyt kertomaan ratkaisunsa perusteita niin, että vaikean tervehdyttämistoimen kaikki perusteet ymmärrettäisiin. Opposition monista yrityksistä huolimatta Vanhanen ei tarkemmin lähtenyt arvioimaan yhtiön menettelytapoja.

- Sen voin vakuuttaa, että asia on yhtiössä ja sen johdossa varmasti harkittu. Ei näin vaikeisiin ratkaisuihin mennä huvikseen.

Suurin oppositiopuolue SDP ja vasemmistoliitto väittivät, että valtion omistajapolitiikassa tapahtui nykyisen porvarihallituksen myötä selvä muutos. Arvostelijoiden mielestä hallitus on jäänyt osaksi omistamissaan yhtiöissä sivustakatsojaksi.

Vanhanen vastasi, että olisi skitsofrenistä, jos hänen ensimmäisen ja nykyisen hallituksensa linjassa olisi eroa tällaisessa asiassa. Näin ei hänen mukaansa sentään ole.

Omistajaohjauksesta hallituksessa vastaava ministeri Jyri Häkämies (kok.) sanoi, että hallitusten linja on väristä riippumatta pysynyt vuodesta toiseen peruslinjaltaan samana. Hän perusteli asiaa pitkään ja monin esimerkein heti keskustelun aluksi välikysymysvastauksessaan.

"Poliittista teatteria vakavalla asialla"

Välikysymyksen takana oli koko oppositio, mutta hallituksen kimppuun kävivät erityisesti vasemmistopuolueiden edustajat. Perussuomalaisten Timo Soini odotti keskusteluun enemmän keskustalaisia, jotka "Lapissa pukkaa julkilausumaa ja vaatii Kemijärven tehtaan pelastamista".

Kokoomuksen lappilainen Ulla Karvo piti välikysymystä raakana tekona ja poliittisena teatterina, jossa työttömäksi jäävät ovat pelinappuloita. "Järkyttävää politiikkaa ihmisten hädällä", totesi myös Markku Laukkanen (kesk.).

Opposition puolella ei haluttu uskoa sitä, etteivät keskeiset ministerit olisivat tienneet hyvissä ajoin tulossa olevasta tehtaiden sulkemisesta. Häkämies sai vakuutella useampaankin kertaan, että yhtiön päätöstä ei hyväksytetty maan hallituksella etu- eikä jälkikäteen.

Eero Heinäluoma (sd.) yritti turhaan saada pääministeriä kommentoimaan puhemies Sauli Niinistön (kok.) lehtilausuntoa, jossa tämä oli arvostellut hallituksen omistajapolitiikkaa ylivarovaiseksi.

Eduskunta äänestää hallituksen luottamuksesta ensi tiistaina.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.