Hallitus muokkaa lakiluonnosta liikkumisrajoituksista – "THL:n dramaattinen vetoomus vaikuttaa"

6:19
MTV Uutisten tiedot: Hallitus valmistelee uutta versiota liikkumisrajoituksista – tämä kaikki asiasta tiedetään.

MTV Uutisten tietojen mukaan hallituksessa valmistellaan uutta versiota liikkumisrajoituksista. Ulkoilua ei sittenkään aiota rajata kodin lähipiiriin.

Hallituksessa kirjoitetaan päivän aikana uutta versiota eilen käsitellyistä liikkumisen rajoituksista.

MTV Uutisten tietojen mukaan uudessa 11-kohtaisessa lakiluonnoksessa ulkona liikkumista ei rajattaisi sittenkään kodin lähipiiriin, vaan ulkoilla saisi missä tahansa.

Vuonna 2008 ja sen jälkeen syntyneet lapset saisivat leikkiä vapaasti ulkona. Käytännössä hallitus haluaa puuttua tätä vanhempien nuorten liikkumiseen ja kokoontumisiin.

Saman perheen jäsenet sekä esimerkiksi eri talouksissa asuvat pariskunnat voisivat ulkoilla vapaasti keskenään. Myös omaishoitajaa saisi tavata.

Vaikka rajoitukset tulisivat voimaan, etäopetuksesta päättäisivät alueelliset viranomaiset.

MTV Uutisten tietojen mukaan liikkumisrajoitukset-nimitystä ollaan vaihtamassa toiseen. Lakiluonnosta muokkaamalla rajoituksista yritetään saada kansalaisille kohtuullisia, mutta selkeitä. 

Maskipakko ollaan edelleen säätämässä vuonna 2007 tai sitä ennen syntyneille sisätiloihin ja liikennevälineisiin, joissa on paikalla muita kuin samaan talouteen kuuluvia ihmisiä. Maskia ei tarvitse edelleenkään käyttää, jos terveydelliset syyt estävät sen. 

Maskirikkomuksista on kaavailtu 40 euron rikesakkoa. 

Vasemmistoliitto, vihreät ja RKP kokoontuvat illalla

Hallituksen neuvottelut uusista rajoitustoimista venyivät eilen puoleen yöhön asti.

Eilen käsitelty lakiluonnos on hiertänyt etenkin vasemmistoliittoa, vihreitä ja RKP:tä.
Näiden puolueiden eduskuntaryhmät kokoontuvat tänään keskiviikkona illalla käsittelemään rajoituksia.

Kaikkein kriittisimmin rajoituksiin suhtautuu vasemmistoliitto. Kello 19 jälkeen kokoontuvassa vasemmistoliiton ryhmässä kysymyksiä ovat herättäneet sekä itse rajoituspykälät että se, miten niiden perustellaan olevan välttämättömiä.

Eduskuntaryhmien kokouksien jälkeen hallitus päättää, täyttyvätkö edellytykset uuden lakiesityksen antamiseksi eduskunnalle.

Mikäli eduskuntaryhmät näyttävät uudelle lakiluonnokselle vihreää valoa, se voitaisiin tuoda valtioneuvoston yleisistuntoon jo huomenna. Hallitus pitää erillislaista tässä tapauksessa tiedotustilaisuuden torstaina.

THL esitti dramaattisen vetoomuksen

Koska liikkumisrajoitukset puuttuvat perustuslain takaamiin vapauksiin, hallituksen on osoitettava, että rajoituksien käyttöönotto on välttämätöntä.

Näin ollen hallitus hioo yhä myös sitä, miten rajoitusten käyttöönottoa perusteltaisiin.

Hallituslähteen mukaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL ja sosiaali- ja terveysministeriö olivat eilisissä neuvotteluissa hyvin selvästi sillä kannalla, että uudet rajoitukset ovat välttämättömiä.

Tämän takia kynnys hylätä hallituksen esitys on varsinkin vihreissä ja RKP:ssä korkea. Viranomaisten eilisiä puheenvuoroja kuvataan jopa dramaattisiksi.

– Etenkin THL:n dramaattinen vetoomus vaikuttaa. Tähänkin asti olemme toimineet asiantuntijoiden neuvojen pohjalta. Kynnys toimia toisin on korkea, hallituslähde arvioi.

Hallituksen piirissä ollaan silti yhä myös mietteliäitä siitä, tuleeko rajoituslakiesitys kestämään eduskunnan perustuslakivaliokunnan syynin.

Rajoituksia kaavailtu viiteen kaupunkiin

Hallitus on suunnitellut rajoituksia pääkaupunkiseudulle sekä Turkuun.

Rajoituksilla pyritään minimoimaan tarpeeton liikkuminen ja sitä kautta fyysiset kontaktit, joissa koronavirus voisi levitä.

Käytännössä rajoituksilla halutaan puuttua esimerkiksi erilaisten tapahtumien ja yksityisten juhlien järjestämiseen.

MTV Uutisten tietojen mukaan tähän asti käsitellyssä lakiluonnoksessa sallittua olisi välttämätön liikkuminen esimerkiksi ruokakauppaan, apteekkiin tai pankkiin.

Ulkoilu olisi sallittua enintään kahden oman kotitalouden ulkopuolisen henkilön kanssa.

Lisäksi voisi muun muassa kulkea töihin, mennä mökille tai käydä lääkärissä, koulussa tai osallistua pääsykokeisiin.

Rajoitukset olisivat voimassa kolme viikkoa kerrallaan.

Oppositio on kritisoinut lakiluonnosta sen poikkeuksien runsaasta määrästä.

Juttua täydennetty kello 12.35. Lisätty uusia tietoja lakiluonnoksesta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja