Hallitus antoi esityksensä koronapassista – näin sitä käytettäisiin

Koronapassin voisi lukea mobiilisovelluksella. Sitä voitaisiin edellyttää 12-vuotiailta ja sitä vanhemmilta.

Hallitus on tänään antanut eduskunnalle esityksen EU:n digitaalisen koronatodistuksen kansallisesta käytöstä, eli kotoisammalta nimeltään koronapassista.

Esityksessä ehdotetaan lisättäväksi koronatodistusta koskevat säännökset tartuntatautilakiin.

Tartuntatautilain muutos EU:n digitaalisen koronatodistuksen kansallisesta käytöstä on tarkoitus tulla voimaan mahdollisimman pian, Sosiaali- ja terveysministeriön tiedotteessa kerrotaan.

Näin se toimisi

Koronapassina toimisi EU:n koronatodistus, jonka saa kansalaisten verkkopalvelusta Omakannasta. Se sisältää tiedot koronarokotuksista, todistukset koronatestituloksista tai todistuksen sairastetusta koronasta.

Tarvittaessa todistus on mahdollista saada myös paperisena versiona terveydenhuollosta. 

Hallituksen esityksessä ehdotetaan, että vaihtoehtona koronarajoituksille toimijat ja tilat voisivat edellyttää asiakkailtaan koronapassin käyttöä. Näillä tarkoitetaan esimerkiksi ravintoloita, yökerhoja, kuntosaleja, yleisötilaisuuksia, uimahalleja, kylpylöitä, ryhmäharrastuspaikkoja ja niin edelleen. 

Kaikenkattava vaihtoehto koronapassi ei kuitenkaan olisi. Se olisi vaihtoehto rajoituksille silloin, kun viranomainen on sulkenut tilan tai kieltänyt yleisötilaisuuden kokonaan koronatilanteen vuoksi.

Luettaisiin mobiilisovelluksella

Hallituksen esityksessä ehdotetaan, että koronapassia voitaisiin edellyttää 12-vuotiailta ja sitä vanhemmilta henkilöiltä.

Lasten oikeuksien toteutumisen varmistamiseksi 12–17-vuotiaiden testaaminen koronatodistuksen saamista varten olisi turvattava julkisessa terveydenhuollossa – jos lapsi ei olisi saanut koronarokotteita.

Tällä hetkellä Suomessa koronarokotteen voivat saada 12-vuotiaat ja tätä vanhemmat ihmiset.

Hallituksen esityksessä ehdotetaan myös, että tapahtumajärjestäjä voisi lukea koronapassin mobiililaitteella, johon on ladattu THL:n hyväksymä Koronatodistuksen lukija -sovellus.

Sen voisi ladata maksutta sovelluskaupasta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja