Mainos

Hägglund: Suomalaisruumiit vain ajan kysymys

Puolustusvoimien entinen komentaja, kenraali Gustav Hägglund pitää taistelujen laajentumista Afganistanissa vaarallisena ilmiönä. Hänen mielestään on vain ajan kysymys, koska suomalaisiakin alkaa palata sinkkiarkuissa kotiin Afganistanista.

- Olisi ihmeellistä jos näin ei kävisi, tiivistää Hägglund.

Talebanien taistelut Afganistanissa ovat laajentuneet viime aikoina selvästi. Tähän mennessä taisteluja on käyty eniten etelässä ja idässä. Pohjoinen, jossa suomalaisetkin rauhaturvajoukot työskentelevät, on tähän mennessä ollut suhteellisen rauhallinen. Tilanne on kuitenkin muuttunut, muistuttaa Hägglund.

Hägglundin mielestä Suomessa pitäisi jo hiljalleen herätä siihen tosiasiaan, että operaatio Afganistanissa on nykyään täysin erilainen kuin mihin alun perin mentiin.

- Nyt olisi todellakin aika vetää johtopäätökset siitä, että aikanaan on menty rauhanturvaoperaatioon mukaan, mutta nyt siellä ei olekaan enää rauhanturvaoperaatio käynnissä, vaan terrorisminvastaisen sodan humanitaarinen kuorrutus, Hägglund maalaa.

Vapaaehtoisia ei voida pakottaa

Afganistanissa olevia suomalaisia lisäjoukkoja ei Hägglundin mukaan varmastikaan olisi kotiutettu, jos vaalien pitkittyminen olisi ollut tiedossa. Hägglundin mielestä ajatus on kuitenkin ollut se, että vaalit ovat ohitse syyskuussa.

- Nyt kun sopimukset oli tehty vain neljäksi kuukaudeksi, on ymmärrettävää, että ihmisillä on muita sitoumuksia, joiden takia olemista ei voitu pitkittää. Vapaaehtoisia sotilaita ei voida pakottaa jatkamaan missään operaatiossa.

Hägglundin mielestä Afganistanista ei kokonaisuudessaan voida vetäytyä yhtäkkiä, sillä se olisi rintamakarkuruutta. Suomalaisten pitäisi sen sijaan toimia sen eteen, että eurooopalaiset vetäisivät oikeanlaisia johtopäätöksiä ja lähtisivät pois maasta yksissä tuumin.

- Sellainen operaatio ei onnistu, jossa toisella kädellä ammutaan ja toisella rakennetaan taloja, sanoo Hägglund.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.