Mainos

Haatainen: Perhevapaauudistus lisää tasa-arvoa

Sosiaali- ja terveysministeri pitää perhevapaauudistusta onnistuneena. Hänen mukaansa se lisää tasa-arvoa kotona ja työelämässä sekä vähentää nuorten naisten pätkätöitä.

Sosiaali- ja terveysministeri Tuula Haatainen uskoo, että perhevapaauudistus rohkaisee miehiä jäämään useammin vanhempainvapaalle vauvaa hoitamaan.

Taloudelliset mahdollisuudet isien kotiinjäämiselle ovat uudistuksen tultua voimaan entistä paremmat.

- Monissa tutkimuksissa on tullut esiin, että taloudelliset syyt estävät miehiä jäämästä vanhempainvapaalle. Kun isien vanhempainraha nousee 80 prosenttiin palkasta, niin kotiin jääminen on jo kannattavaa, kun huomioidaan verotus ja työmatkakulut, Haatainen arvioi.

Haataisen mukaan ministeriössä ryhdytään lähiaikoina miettimään tiedotuskampanjaa, jolla isiä kannustetaan pitämään perhevapaita.

- Uudistuksen voimaantulon yhteydessä tämä kampanja toteutetaan, kertoo Haatainen.

Perhevapaiden muutosesitys

Rahoituskin vihdoin kuntoon

Työryhmän esitys äitiys- ja vanhempainpäivärahojen korottamisesta on Haataisen mukaan niin onnistunut, että siinä ei enää ole viilaamista. Kun työmarkkinajärjestötkin ovat mallin hyväksyneet, sen eteenpäin viemiselle ei enää ole esteitä.

- Lakia ryhdytään nyt valmistelemaan tältä pohjalta. Tavoitteena on, että tarpeelliset lait saataisiin eduskuntaan kesään mennessä, sanoo Haatainen.

Jos kaikki sujuu kaavailtuun tahtiin, perhevapaauudistus tulee voimaan ensi vuoden alusta alkaen. Kantona kaskessa oli pitkään uudistuksen rahoitus. Miesvaltaisten alojen työnantajat ovat olleet haluttomia osallistumaan vanhempainlomiin liittyviin kuluihin.

Työmarkkinajärjestöt ovat nyt hyväksyneet mallin, jonka mukaan äitiys- ja vanhempainpäivärahojen korotukset rahoitetaan pääosin sairausvakuutusmaksuilla. Palkansaajien vakuutusmaksut nousevat 0,04 ja työnantajien 0,05 prosenttiyksikköä.

"Pätkätöiden pitäisi vähetä"

Haataisen mukaan uudistus on omiaan edistämään tasa-arvoa, kun vauvan kanssa kotiin jääminen tehdään nuorille isille helpommaksi. Samaan suuntaan vaikuttaa se, että äitiyspäiväraha nousee 90 prosenttiin palkasta. Työnantajahan saa päivärahan korvaukseksi niillä aloilla, joilla äitiyslomalta maksetaan täyttä palkkaa.

- Nuorten naisten palkkaamisen pysyviin työsuhteisiin pitäisi uudistuksen jälkeen olla helpompaa ja pätkätöiden osuuden pitäisi vähentyä. Työnantajalle tulee yhtä houkuttelevaksi palkata nuoria naisia kuin nuoria miehiäkin, uskoo Haatainen.

Toisaalta äitiyspäivärahan korotus parantaa Haataisen mukaan etenkin pienipalkkaisten naisten asemaa. Esimerkiksi kaupan alalla palkat ovat pienet ja äitiyslomalle jäädään pelkän päivärahan varaan.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.