Mainos

Hääsuunnittelija vastaa – osa 19

Saako häihin laittaa ylle kansallispuvun? Minkä värisiä sukkahousuja hääpuvun kanssa tulee käyttää? Miten hääpaikka koristellaan tyylikkäästi?

Häitä rakastava Eija Holmberg on yksi harvoista suomalaisista hääsuunnittelijoista. Hän on työskennellyt ammatissa vuosia ja hankkinut alalla vahvan asiantuntijuuden. .

Hääpukeutuminen

Kysymys: Olen löytänyt netissä unelmieni häähameen (Vera Wangin, Dierdre), mutta hametta ei ilmeisesti saa mistään Suomesta, vai saako? Hame on myös todella kallis meidän budjetille. Onko vastaavanlaista mallia mahdollista löytää mistään Suomesta?

Vastaus; Ulkomailta pystyy erittäin helposti tilaamaan pukuja esimerkiksi sähköpostitse.Hinnat ulkomailla ovat myös huokeampia kuin Suomessa. Tosin Vera Wang on varmasti yksi arvokkaimmista merkeistä. Kun menet hääpukuliikkeeseen, jonka valikoimassa on kyseinen mallisto. Ota mukaan kuva puvusta, he usein suostuvat myös tilaamaan sellaisia pukuja, joita ei ole heidän mallistossaan.

Kysymys: Voiko norsunluunvärisen hääpuvun kanssa käyttää beigen värisiä stay-up-verkkosukkia vai pitääkö luonnonvalkoisen hääpuvun kanssa olla ehdottomasti valkoiset stay-up-verkkosukat?

Vastaus: Perusajatuksena on, että käytetään hääpuvun värisiä sukkia. Toisaalta ne eivät sieltä puvun alta paljoakaan näy, joten valinta on sinun. Jos kenkäsi ovat avonaiset ja beige vilkkuu sieltä kengän kärjestä, niin vaikutelma voi olla hieman hassu. Nykyään ei kyllä läheskään aina käytetä sukkia ollenkaan, varsinkaan kesällä, joten pistä jalkaan sellaiset sukat kuin itse haluat.

Vastaus: Tyttäreni on menossa naimisiin ja haluaisi, että minulla olisi hattu juhlassa. Juhlapukuni on pitkä puku, mutta hattu tuntuu vieraalta. Olen koittanut eri malleja, mutta en tunne oloani "nautittavaksi" hattu päässä, miten olisi jokin isompi hiuskoristejuttu toiselle puolelle päätä vaikka?

Vastaus: Ei se hattu ole nykypäivänä mikään pakollinen kapistus. Nykyään pukeutuminen on hyvin vapaata. Tuollainen pääkoriste on erittäin sopiva ja persoonallinen vaihtoehto, myöskin huomattavasti viileämpi kuin hattu.

Kysymys: Menen sukulaistytön häihin. Haluaisin laittaa juhliin kansallispuvun. Mitä mieltä olet kansallispuvusta häävieraan juhla-asuna? Miehelläni ei ole kansallispukua. Hän laittaa tumman puvun. Luulen, ettei kansallispukua ole kenelläkään muulla häävieraalla.

Vastaus: Kansallispukuja näkee valitettavan vähän nykyään. Kannattaa ehdottomasti laittaa se ylle, jos kaapista sellainen löytyy. Missä muualla sellaista saa pitää jos ei juhlissa ja vielä häissä. Ei haittaa vaikka miehelläsi on tumma puku, sovitte mainiosti yhteen.

Kysymys: Hääpuvussani on valkoista ja punaista. Mitä väriä voisimme käyttää kaason ja morsiusneitojen puvuissa? Olin ajatellut käyttää punaista myös koristeluun ja kutsuihin.

Vastaus: Punaiset puvut sopivat kaasoille ehdottomasti. Silloin he sointuvat kivasti pukuusi alttarilla ja koristeluihin hääpaikalla.

Hääkutsut

Kysymys: Minkälaista kutsutekstiä voi käyttää, jos kutsujina ovat sekä hääpari että molempien vanhemmat? Yleensähän hääparin ollessa kutsujina laitetaan "meillä on ilo kutsua Teidät vihkiäisiimme.." ja vanhempien ollessa kutsujina "meillä on ilo kutsua Teidät Maijan ja Matin vihkiäisiin..". Molemmat vaihtoehdot tuntuvat hassuilta, jos alla on sekä hääparin että vanhempien nimet.

Vastaus: Laittakaa molempien vanhempien nimet alle ja kutsun teksti voisi olla näin: "Meillä on ilo kutsua teidät todistamaan kun Tyttäremme Maija ja Poikamme Matti sanovat toisilleen tahdon."

Kysymys: Onko Suomessa ollut tapana lähettää ollenkaan Save the date -kortteja? Ajattelin että idea on ihana ja ainakin erilainen.

Vastaus: Varsinkin kesällä loma-aikana pidettyihin häihin kannattaa laittaa Save the date eli Varaa päivä -kortti. Silloin vieraat voivat tähdätä lomareissunsa niin, että kaikki pääsevät osallistumaan. Suomessa Save the date -kortti on yleensä puhelu, mutta ehdottomasti kannattaa laittaa tyylikkäät kortit matkaan.

Häiden koristelu

Kysymys: Meillä on mietinnässä juhlapaikan somistus värit. Tila on vanha pitsikartano, sisältä väritys on vaalea. Tuoleja on sekä beigejä että tummansinisiä. Mitkä muut värit sopisivat yhteen tilan kanssa?

Vastaus: Mielestäni juuri tuollaisen pitsikartanon värit olisivat beige, sininen ja vaaleanpunainen. Niistä saa kivan yhdistelmän. Pöytäliinat lienevät valkoiset mutta kukissa ja muissa koristeluissa voi käyttää sitten muitakin värejä. Beigeä voisi myös ajatella kultana.

Kysymys: Ystäväni on menossa naimisiin ensi vuonna ja juhlapaikkana on Nummisten seurojentalo. Miten saisimme tilasta viihtyisän? Tila on vanha liikuntasali, koripallo telineineen ja lattiassa on kenttäviivat? Olisiko mahdollista saada lattiaa ja telineitä peitettyä osittain? Väreiksi olemme valinneet luonnonvalkoisen, sinisen ja roosan.

Vastaus: Jos hääjuhlatilassa on jotain mikä ei näytä kivalta, sitä ei ainakaan kannata tuoda enempää esille. Jos koripallotelineeseen ripustetaan jotain, kaikkien huomio kiinnittyy siihen vielä enemmän. On eri asia jos koko katon saa piiloon esim. kankailla ja telineet jäisivät sen alle. Tuollaiselle lattiapinnalle en laittaisi kangasta, koska se voi olla todella liukas. Uskoisin, että lattia peittyy hyvin pöytien ja tuolien alle. Jonkin käytävämaton (esim. messumaton) voisi ajatella kulkuväylille, mutta ei koko lattialle. Keskittykää pöytien koristeluihin, jolloin vieraiden katseet kiinnittyvät niihin.

Häiden tarjoilut ja menu

Kysymys: Olemme ajatelleet juhlapaikaksi ravintolan kabinettia tai pelkkää pöytävarausta, koska vieraita on vain muutama. Ravintolan omat astiat, koristukset ja lautasliinat eivät kumminkaan innosta. Saako ravintolaan järjestettyä oman näköisensä kattauksen ja koristeet, vaikka ruoka tilataan ravintolan a la carte -listalta? Missä vaiheessa ne sinne toimitetaan ja kenen toimesta? Entä kehtaako ravintolaan mennä morsiuspuvussa? Miten hääkakun saa toimitettua ravintolaan?

Vastaus: Astioiden vaihdosta kannattaa keskustella ravintolan henkilökunnan kanssa. En ole koskaan kuullut, että vaihdettaisiin astioita asiakkaan toimesta. Astiavuokraamoita on monia ja heillä on todella kauniita astioita. Toimitusajat ja toimittaja on varmasti sovittavissa. Omanlaisen kattauksen saa varmasti tehdä hääpäivän aamuna, joten siihen kannattaa varata aikaa. Ravintolaan voi mainiosti mennä hääpuvussa, mutta siihen on kysyttävä lupa ko. ravintolalta. Kaikkiin ravintoloihin kun ei saa mennä hääpuvussa. Hääkakun valmistaja varmasti kuljettaa sen ravintolaan. Sieltä on vain selvitettävä, että löytyy tarvittava kylmäsäilytystila kukalle.

Kysymys: Pidämme häämme kesällä 2011 ja olemme mietiskelleet ruokatarjoilua. Meille täydellinen ruokavalinta olisi tortillat. Emme kuitenkaan halua Meksiko-teemaa häihimme. Olen miettinyt teemaväriksi violettia tai turkoosia. Miten sen saisi yhdistettyä ruokavalintaan? Pitäisikö tortilloiden lisäksi laittaa joku toinen ruokalaji? Mitä muita ruokia voisi sopia samaan pöytään?

Vastaus: Tortillan ovat oikein hyvä tarjottava häissä. Jokaisen paikalle voi laittaa menun, jossa on kerrottu lyhyesti mikä tortilla on, miten sitä kuuluu syödä ja vaikka vielä ne taittelu ohjeetkin. Erittäin kiva persoonallinen vaihtoehto. Jos tortilloille on kaksi täytettä, voi kaveriksi laittaa riisiä. Jos joku ei halua ottaa tortillaa, voi koota aterian kasviksista, täytteestä ja riisistä. Kasvikset voisivat olla jokainen omassa kulhossaan, jolloin vieraat voivat koota haluamansa täytteen. Ei ruoan tarvitse sointua väreihin muuta kuin kattauksessa.

Istumajärjestys

Kysymys: Omat vanhempani ovat edelleen naimisissa keskenään, mutta sulhasen vanhemmat ovat eronneet ja molemmilla on uusi puoliso. Monissa häissä vanhemmat istuvat yhdessä hääparin kanssa omassa pöydässään. Näyttäisi kuitenkin hassulta jos toisella puolella olisi kak henkilöä ja toisella puolella 3-4 (sulhasen äidin mies ei mahdollisesti osallistu häihimme). Sulhasen vanhemmat eivät myöskään ole järin hyvissä väleissä keskenään, niin ei ehkä ole soveliasta sijoittaa heitä edes vierekkäin istumaan. Miten suunnittelisin istumajärjestyksen?

Vastaus: Tällaisessa tilanteessa ei kannata tehdä yhtä pitkää pöytää missä istuvat hääpari ja vanhemmat. Hääpari istuu kahdestaan tai kaasojen ja bestmanien kanssa, jos ei halua olla kahdestaan. Sulhasen vanhemmat uusien puolisoiden kanssa voi laittaa kahteen eri pöytään, joissa istuu sulhasen muitakin perheenjäseniä ja sukulaisia. Toinen toiseen pöytään sulhasen siskon ja hänen perheensä kanssa ja toinen toiseen pöytään sulhasen veljen ja hänen perheensä kanssa. Näin ollen molemmat pöydät ovat yhtä tärkeitä, kun niissä istuu perhettä, mutta kuitenkaan heidän ei tarvitse istua samassa pöydässä. Toki on muistettava, että harvemmin häihin tullaan naama mutrussa vaan iloisella mielellä siksi aikaa erimielisyydet unohdetaan.

Häiden aikataulu

Kysymys: Kysyisin häiden aikataulua häihimme. Vieraita kutsutaan hieman yli 250. Kirkolta on juhlapaikalle alle 1 km. Juhlatila on iso halli, jossa on parvella myös pöytiä. Ajattelimme noutopöytää sillä muuten ruokailu kestäisi ikuisuuden. Vihkiminen on klo 14.00. Vieraat siirtyisivät hääpaikalle odottamaan kun tulemme hääautollamme ottamaan onnittelut vastaan. Onnittelu malja ulkona, jos hyvä ilma. Sen jälkeen ruokailu, ohjelmaa, leikkejä, hauskoja puheita, kakkukahvit ja kakun leikkaus. Sitten perinteiset kimpun ja sukkanauhan heitot. Iloista boolin juomista ja tanssia loppuillasta. Mihin väliin häävalssi? Miten aikatauluttaisit tämän kaiken?

Vastaus: Ensin kommentit aikataulusta

14.00 vihkiminen

14.45 siirtyminen hääpaikalle

14.45 hääpari kuvaukseen

15.30 onnittelut

16.15 siirtyminen pöytiin (Istumapaikkakartta on aivan ehdoton, kun on tuon verran vieraita. Paikkoja ei tarvitse pöydissä määritellä, jos ei halua. Riittää että tietyt henkilöt on määrätty tiettyyn pöytään.)

16.40 aloitetaan ruokailu (ruokailuun varataan pari tuntia, ruokailun loppupuolella on morsiamen ja sulhasten isien puheet)

19.00 tauko, jotta saadaan kahvit ja kakut esille

19.30 kakku ja kahvi (kahvin loppupuolella kaason, bestmanin ja sulhasen kiitospuheet)

21.00 häävalssi (bändi soittaa yleensä 3 x 45 minuuttia, Dj;n kanssa tauot on helppo sopia, jolloin tulee ohjelmaa mm. sukkanauhan heittoa jne.

23.00 iltapala

01.00 Hyvä yötä tai jatkot

Sitten kommentit ruokailun järjestämisestä

Kaksi tarjoilijaa tuolle määrälle tuntuu todella vähälle vaikka ruoka olisi tarjolla buffetissa. Heidän kuitenkin pitäisi hoitaa juomatarjoilu, täyttää ruokapöytää, kerätä astioita, laittaa kahvit jne. Miettisin kyllä lisäresursseja tuohon.

Menusta sen verran, että keitto ei välttämättä ole hyvä idea, koska silloin ihmiset joutuvat hakemaan useaan otteeseen ja astioita on enemmän kerättäväksi.


MTV3 Helmi

Kuvat: Shutterstock

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.