Hääpuku opinnäytetyönä: hinta alle 200 euroa

Kolme viikkoa sitten alkanut hääpuvun ompeluprosessi on puolivälissä. Milla Kiurun valmistama puku on vuoritusta ja koristeita vaille valmis.

Opinnäytetyönä valmistettavan hääpuvun hinnaksi tulee noin 170 euroa, ja sen valmistukseen kuluu kuusi viikkoa.

– Nythän teen puvun ilmaiseksi, mutta jos tekisin sen ammattilaisena asiakastyönä, niin aikataulun täytyisi olla tiukempi. Aikaa ei saisi käyttää yhtä paljon, koska työn hinta on aika korkea, toteaa ompelijakisälliksi opiskeleva Milla Kiuru.

– Ompelimoissa on valmiit kaavat morsiuspukuja varten, ja niitä muutetaan aina morsiamen mukaan. Silloin puku valmistuu muutamassa päivässä, Kiuru vertaa.

Kiuru arvioi, että valmiin ammattilaisen valmistamana saman puvun hinta olisi noin 500 euron hujakoilla.

Loppukiri häämöttää

Kiurun työpäivät ovat viime viikkoina vaihdelleet 12-tuntisista päivistä nelituntisiin päiviin.

– Yläosan vedostuksen asettelu ja kiinnitys ovat vieneet eniten aikaa. Helpointa on ollut kaavoitus, kertoo Kiuru.

– Puvun suhteen ei ole enää paljon tekemistä, sillä se on periaatteessa vuoritusta vaille valmis. Mutta koristeet täytyy kiinnittää käsin, ja koska niitä tulee paljon, se vie aikaa.

Puvun rinnan alla jo nyt näkyvän kivikoristelun lisäksi pukuun tulee koristeita vyötäröltä helmaan saakka.

Morsian ja puvun valmistaja yhteisymmärryksessä

Valmistus on tähän mennessä onnistunut hyvin, ja niin ompelija kuin morsiankin ovat olleet työhön tyytyväisiä.

Hääpuvun malli on pysynyt samana alusta alkaen, ja suurimmilta kommelluksilta on vältytty.

– Alussa ei tiedetty, kuinka paljon koristeita tulee ja minkälaisia koristeita siihen laitetaan. Vasta sovituksessa päätimme, mitä siihen tulee. Se on ollut ainoa asia, joka on muuttunut suunnitteluvaiheen jälkeen, Kiuru kertoo.

Laahus tuo haasteita loppuvaiheeseen

Seuraava jännityksen paikka on laahuksen kiinnitys.

– Mietimme vielä helman pituutta ja istuvuutta, sekä laahuksen nostoa. Vaikkei se ole hirveän iso, niin tanssiessa on ehkä helpompi jos helma on ylhäällä.

Laahus tuokin haasteita, sillä kiinnityksen irtoaminen voi koitua morsiamelle kohtalokkaaksi. Kiinnitys saattaa hyvinkin irrota kesken juhlan, ja laahus laahautua morsiamen mukana pitkin lattiaa.

– Kiinnitystä on hankala miettiä, mutta olen suunnitellut jo erästä rypytystä ja keinoa nostaa puku naruilla ylös. Pitää vain suunnitella, miten se käytännössä toimii. On mietittävä, mihin kohtaan kiinnitys tulee jotta puku näyttää järkevältä ja jotta laahus on helppo nostaa ylös.

– Olen tähän asti tehnyt mielelläni hääpukua, koska siitä saa hyvää kokemusta. En tosin tiedä vielä, kuinka kiire puvun kanssa tulee viimeisten viikkojen aikana, toteaa Kiuru ennen loppurutistusta.

Puvun valmistus on aikataulullisesti nyt puolessavälissä. Kolmen viikon kuluttua Kiuru luovuttaa valmiin hääpuvun Espoon kulttuurikeskuksen näyttelyyn, jonka jälkeen sen arvioivat opettaja ja se luovutetaan morsiamelle.

MTV3/Siiri L'Ecuyer

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja