Hääopas: Kutsut ja vastaaminen

Jippii, postissa saapui hääkutsu! Miten kutsu syntyy, ja miten siihen vastataan? Hääopas kertoo!

Juhlien valmistelu alkaa kutsuista. Kutsu voidaan esittää suullisesti tai kirjallisesti. Pieniin ja epämuodollisiin juhliin kutsutaan yleensä puhelimitse, virallisempiin taas kirjallisesti.

Virallinen kutsukortti on pohjaltaan valkoinen ja tekstiltään musta - mitä epämuodollisempi tilaisuus sitä enemmän kutsussa voi käyttää väriä.

Virallinen kutsu on kooltaan yleensä 15x10,5 cm. Kortin keskellä olevasta tekstistä tulee käydä ilmi kuka kutsuu kenet tai ketkä, mihin tilaisuuteen ja koska (viikonpäivä, päivämäärä ja kellonaika). Suomen-, ruotsin- ja saksankielisiin kutsuihin kirjoitetaan henkilön nimen lisäksi titteli, englannin- ja ranskankielisissä kutsuissa käytetään tittelin asemesta Mrs/Mr/Madame/Monsieur.

Kortin oikeassa alalaidassa lukee vastausta pyydettäessä V.P. (ruotsiksi O.s.a., ranskaksi R.S.V.P. ja saksaksi U.A.w.g). V.P.:n alla on päivämäärä, johon mennessä kutsuun tulee vastata, sekä puhelinnumero, johon ilmoittaudutaan.

Vasemmassa alalaidassa esitetään pukeutumistoivomus. Pukeutumistoivomus esitetään aina miehen pukeutumisen mukaan huolimatta siitä, onko kutsuttava mies vai nainen.

Vasemmassa laidassa on myös maininta osoitteesta sekä siitä, onko kutsu kahdelle: avecilla tarkoitetaan avio-, avopuolisoa tai pitkäaikaista seuralaista. Jos juhlalla on jokin erityinen syy, se mainitaan vasemmassa yläreunassa.

Kutsuun vastataan kiittämällä omasta ja puolison puolesta ja ilmaisemalla ilo kutsutuksi tulemisesta. Ilmoitetaan, että kutsu otetaan vastaan tai pahoitellaan esteestä. Vastaus on sitova.

MTV3/Helmi

Kuva: Shutterstock

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja