Grönlanti vei pohjoisen pallonpuoliskon kylmyysennätyksen! Lähes 70 asteen ennätyspakkaset paljastuivat vuosikymmeniä myöhässä

4:32
Kun Grönlannin pääkaupungissa kiellettiin alkoholin myynti, loppui kaupasta hiiva – suomalainen vaihto-opiskelija kertoo, miten koronavirus näkyy Nuukin arjessa.

Pohjoisen pallonpuoliskon kaikkien aikojen kylmyysennätys on miinus 69,6 celsiusastetta ja mitattu Grönlannissa, vahvisti Maailman ilmatieteenlaitos WMO keskiviikkona. Aivan tuoreesta tapauksesta uudessa ennätyksessä ei ole kyse, sillä hyinen lämpötila rekisteröitiin jo 22. joulukuuta vuonna 1991. 

Asia tuli ilmi, kun Wisconsin-Madisonin yliopiston automaattisen tutkimusaseman keräämää tietoa käytiin uudelleen läpi. Tutkimusasema sijaitsi Grönlannin keskiosan jäätiköllä yli kolmen kilometrin korkeudessa. Ilmastotutkija huomautti löydöstään WMO:lle, joka tarkisti asian ja totesi tiedon ennätyksestä paikkansa pitäväksi.

Pohjoisen pallonpuoliskon edellinen kylmyysennätys, miinus 67,8 astetta, oli rekisteröity kahteen otteeseen Venäjällä Verhojanskissa ja Oimjakonissa. Viime aikojen uutiset Grönlannista ovat puolestaan kertoneet lähinnä poikkeuksellisen lämpimistä säistä ja jäätikön huolestuttavasta sulamisesta.

Koko maapallon virallinen kylmyysennätys, miinus 89,2 astetta, mitattiin Etelämantereella vuonna 1983.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja