GRAFIIKKA: Täällä asuvat Suomen suurimmat lapsiperheet – yllättääkö tulos?

Tilastokeskuksen tuoreesta julkaisusta selviää, missä päin Suomea asustavat suurilukuisimmat lapsiperheet. Katso grafiikka yllä.

Suurimmat lapsiperheet löytyvät Sievistä Pohjois-Pohjanmaalta. Perheeseen kuuluu keskimäärin 5,15 henkilöä. Pohjanmaalta löytyvät muutenkin tilastollisesti suurimmat perheet.

– Pohjois-Pohjanmaalla suurin syy suurille lapsiperheille on lestadiolaisuus. Suomessa on muutenkin eurooppalaisittain ajateltuna paljon yli nelilapsisia perheitä, mikä johtuu myös lestadiolaisuudesta, sanoo perhetutkimuksen professori ja sosiologian dosentti Kimmo Jokinen Jyväskylän yliopistosta.

Vastaavasti pienimmät perheet löytyvät yllättäen Lapista. Kaikkein pienimmät lapsiperheet asustavat Pelkosenniemellä, jossa perheeseen kuuluu keskimäärin 3,46 henkilöä.

– Vaikea sanoa, mistä johtuu, että Lapin kunnissa on pieniä lapsiperheitä. Yksi syy voisi olla, että varsinkin aktiivisten vanhempien perheet ovat muuttaneet työn perässä paremmille markkinoille. Samalla pienet lapsiperheet ovat jääneet paikkakunnalle, Jokinen arvelee.

Pieniä lapsiperheitä löytyy lisäksi pääkaupungistamme Helsingistä sekä Turusta. Molemmissa perheen koko on keskimäärin 3,51 henkilöä.

– Yleensähän perhekoot ovat pienempiä kaupungissa kuin maaseudulla. Moderni ammattirakenne ja kaupungistunut elämäntapa suosivat sinkkuja, yksinasuvia nuoria aikuisia, lapsettomia pareja ja pieniä perheitä. Vastaavasti pääkaupunkiseudulla on myös isoja lapsiperheitä, mikä johtuu suuresti maahanmuuttajaväestöstä, Jokinen sanoo.

Koko maassa lapsiperheen keskikoko on 3,76 henkilöä. Lapsiperheitä on Suomessa 732 870. Perheitä on yhteensä 1 473 666. Lapsiperheiden osuus kaikista perheistä on siis lähes puolet.

Katso grafiikka yläpuolelta. Klikkaamalla kotikuntaasi saat selville, kuinka suuria lapsiperheitä kunnassasi keskimäärin asustaa.


Grafiikka: Jani Savolainen

Lähde: Tilastokeskus

Lue myös:

    Uusimmat