Grace poseerasi kuvassa rakkaansa kainalossa – aikuiset naiset ryntäsivät haukkumaan

Miksi kouluaikana kuultu loukkaus jää mieleen vuosikymmeniksi? Asiantuntija vastaa 1:29
Kauniit sanat tuntuvat karkaavan mielestä, mutta silti moni muistaa kouluajalla kuulemansa loukkauksen vielä 20 vuotta myöhemminkin. Miksi? Asiantuntija vastaa.

Aikuiset ryntäsivät Facebookissa solvaamaan Gracen, 17, juhlamekkoa. Grace on aiemmin vaihtanut koulua kiusaamisen vuoksi; siksi aikuisten nälvintä tuntui erityisen pahalta.

Koulukiusaamisen vastaisia kampanjoita nähdään Suomessakin vuosittain. Silti aikuisetkaan eivät osaa olla nälvimättä, paljastaa 17-vuotiaan amerikkalaistytön kokemus. Grace Brumfield päätyi jakamaan TikTok-videon saatuaan aikuisilta lokaa niskaansa Facebookissa, kertoo Insider.

"Hän puhui kivoista kommenteista ja sanoi sitten 'ja totta kai siellä on negatiivisiakin'"

Grace oli käyttänyt koulun juhlissa mekkoa, johon oli saanut inspiraation prinsessa Dianan legendaarisesta vuoden 1994 mekosta.

Gracesta ja hänen poikaystävästään otettiin juhlan kunniaksi kuvia, joita poikaystävän äiti jakoi Facebook-ryhmässä. Vastaanotto oli kuitenkin järkytys.

– Hän kertoi, kuinka kuvilla oli noin 32 000 tykkäystä. Hän puhui kivoista kommenteista ja sanoi sitten "ja totta kai siellä on negatiivisiakin", Grace kuvaili Buzzfeedille.

– Koin heti pettymystä, koska oloni oli ollut niin itsevarma ulkoasustani ja vaatetustani tuona iltana, enkä halunnut, että sitä itsevarmuutta viedään minulta.

Grace jakoi aikuisten kiusaamiskommentteja TikTokissa. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä

Aikuiset saapuivat haukkumaan

Gracen järkytykseksi monet aikuiset olivat rynnänneet paikalle haukkumaan hänen mekkoaan.

– Vau, näkivätkö hänen vanhempansa hänet tuossa mekossa? Aivan liian lyhyt, näyttää halvalta nätin tytön päällä. Jätä jotain mielikuvituksellekin, ei kaikkea tarvitse näyttää, yksi kommentoija analysoi.

– Tuo mekko on asiaton, ei privaattiosiaan tarvitse näyttää saadakseen huomiota. Saat vääränlaista huomiota. Ja sitten tytöt vielä ihmettelevät, miksi heidät raiskataan, toinen kirjoitti.

– Tuo mekko on naurettava, kolmas toteaa nauruemojin kera.

Kyseisen Facebook-ryhmän ylläpito päätyi lopulta poistamaan julkaisun.

"Olin sokissa, koska suurin osa niistä oli naisilta – ja he olivat kaikki äitejä tai isoäitejä"

Grace on aiemmin vaihtanut koulua kiusaamisen vuoksi; aikuisten nälvintä tuntuikin pahalta.

– Olin sokissa, koska suurin osa niistä [kommentoijista] oli naisilta – ja he olivat kaikki äitejä tai isoäitejä. Saatoin kysyä vain: miksi? En näe mitään vikaa kuvissani, joten miksi negatiiviset kommentit?

Seksuaalisen väkivallan uhrin syyllistäminen oli karmea lisä tilanteeseen. Grace muistuttaa, että vaatteet eivät ole syy väkivaltaan. Siihen syyllinen on väkivallan tekijä. 

Katso myös: Tällaisista lapsista tulee herkimmin kiusaajia – psykologian professori listaa piirteet. Juttu jatkuu videon alla.

Tällaisista lapsista tulee herkimmin kiusaajia – psykologian professori listaa piirteet 4:45
Mikä aiheuttaa sen, että lapsesta tulee kiusaaja?

"Aikuisia huolettaa niin kovin kiusaaminen, mutta se kyllä sopii heille, kun..."

TikTokissakin aikuisten kommentit herättivät pöyristyneitä reaktioita.

– Aikuisia huolettaa niin kovin kiusaaminen, mutta se kyllä sopii heille, kun he itse keski-ikäisinä kiusaavat alaikäisiä Facebookissa, videon kommenteissa päivitellään.

– Mitä vanhemmaksi tulen, sitä enemmän vihaan ihmisiä, toinen kommentoija huokailee.

– Omg, en voi uskoa, että tuollaisia ihmisiä on. Älä huoli, he ovat vain kateellisia, näytät todellakin upealta, kolmas toteaa.

"Hei, minä olen se 17-vuotias tuossa kuvassa, josta sinä, aikuinen nainen, puhut"

Yhden erityisen tökerön kommentin jättäneelle naiselle Grace kävi vastaamassa. Hän paljasti vastauksensa TikTok-videolla.

– Hei, minä olen se 17-vuotias tuossa kuvassa, josta sinä, aikuinen nainen, puhut. En ollut pukeutunut kuten "l*tka", Grace napautti.

Hän kertoi vanhempiensa pitäneen mekostaan, minkä lisäksi sen alla hänellä oli sortsit.

– Toivon sinulle kivaa päivää ja toivon, ettet kutsu itseäsi kristityksi ihmiseksi, kun samalla haukut 17-vuotiasta l*tkaksi.

"Se, että kommentoi nuoren ihmisen ja naisen vartaloa..."

Perhe ja poikaystävä tukivat Gracea mylläkässä. Naisella on nyt viesti kaikille.

– Mielestäni se, mitä kuka tahansa mies tai nainen päättää panna ylleen, on hänen oma valintansa. Kunhan valinta ei vahingoita muita, se ei kuulu kenellekään, Grace sanoo.

Hän kutsuu kehoaan taideteokseksi, jota voi koristaa vaatteilla oman mielensä mukaan. Jos asuvalinta ei miellytä, aina voi vain jatkaa selailua kommentoimatta mitään.

– Se, että kommentoi nuoren ihmisen ja naisen vartaloa, voi aiheuttaa kehodysmorfiaa ja vaikuttaa vakavasti mielenterveyteen, Grace muistuttaa.

Katso myös: Miten tulisi reagoida, jos nuori tulee puhumaan kiusaamisesta?

Jos nuori tulee puhumaan kiusaamisesta, mitä kannattaa tehdä? 2:05

Lue myös:

    Uusimmat