Suosikkitubettajat Elina, 13, ja Sofia, 10, jakavat netissä arkeaan, mutta vastaavat myös kysymyksiin kuukautisista ja kiusaamisesta – nämä asiat heitä huolettavat

Lasten suosikkitubettajat Elina ja Sofia ovat huolissaan nuorten yksinäisyydestä – tällaisia vinkkejä he antavat kiusatuille 5:44
Lasten suosikkitubettajat Elina ja Sofia ovat huolissaan nuorten yksinäisyydestä – tällaisia vinkkejä he antavat kiusatuille

Elina, 13, ja Sofia, 10, ovat tavallisia lapsia, jotka käyvät koulussa ja harrastavat muun muassa tanssia ja sulkapalloa. Samaan aikaan he ovat myös Suomen suosituimpia lapsitubettajia, joita seuraa YouTubessa yli 130 000 henkilöä.

Elina Sofia -kanavalta löytyy sisältöä laidasta laitaan; kepeistä, YouTubessa suosituista haasteista aina vakavampiin aihevideoihin, joissa käsitellään esimerkiksi koulukiusaamista ja ympäristöasioita.

13-vuotias Elina on uuden edessä, kun murrosiän tuomat muutokset alkoivat. Hän perusti yhteisen kanavan rinnalle oman Elina Alien nimisen kanavan, jossa vastaa avoimesti seuraajien lähettämiin kysymyksiin esimerkiksi siirtymisestä yläasteelle sekä poikaystävästä.

Kaksikko on kirjoittanut kirjoja, joissa he rohkaisevat lapsia ja nuoria olemaan oma itsensä. Nyt Elina julkaisee oman kirjan Isosisko – Kaikki muuttuu (Tammi), joka on kirjoitettu yhteistyössä Tiedenaiset-yhteisön kanssa.

Kirjassa Elina kertoo muun muassa ensimmäisistä kuukautisistaan ja siitä, miten huomasi murrosiän alkaneen.

– Huomasin murrosiän alkamisen siitä, että ihooni tuli muutama näppylä. Myös jalkoihin alkoi tulla karvoja. Lisäksi mielialani vaihteli, Elina kirjoittaa.

Kirjaa varten Elina pyysi seuraajiltaan kysymyksiä liittyen murrosikään.

– Sain kysymyksiä liittyen omaan kehoon, ihastumiseen, syömiseen sekä muuttumiseen. On ihanaa, että voin auttaa muita ihmisiä.

Kirjassa pohditaan myös sitä, onko murrosiässä pakko aloittaa meikkaaminen ja häpeästä, joka liittyy ensimmäisten rintsikoiden ostamiseen.

Elina haluaa antaa vertaistukea murrosikäisille kirjan kautta ja toimia ikään kuin kaikkien suomalaislasten isosiskona.

– On ihanaa, että olen ”adoptoinut” monta pikkusiskoa tämän kirjan avulla. On mahtavaa, että sellaiset lapset, joilla ei ole omaa isosiskoa voivat kysyä minulta sellaisia asioita, joita isosiskolta normaalisti kysytään, Elina iloitsee.

Siskokset jakavat mielellään seuraajiensa kanssa muitakin henkilökohtaisiakin asioita, mutta pitävät silti omista rajoistaan kiinni.

– Tuntuu hyvältä, että voimme jutella avoimesti kaikesta seuraajiemme kanssa. Totta kai meillä myös asioita, joita emme kerro ja seuraajat kunnioittavat sitä, Elina sanoo.

Kiusaaminen ja nuorten yksinäisyys huolettavat

Siskoset saavat miltei päivittäin viestejä seuraajiltaan, joissa he kertovat joutuneensa kiusatuiksi.

– Seuraajat kysyvät meiltä vinkkejä, kun ovat joutuneet kiusatuksi, Sofia kertoo.

– On mahtavaa, että seuraajat uskaltavat ottaa meihin yhteyttä ja kertovat henkilökohtaisia asioita, Elina komppaa.

Siskoset kannustavat kiusattuja kertomaan asiasta rohkeasti aikuisille sekä puuttumaan kiusaamiseen.

– Jos sä näet kiusaamista, etkä puutu siihen mitenkään, olet periaatteessa kiusaajien puolella, Sofia sanoo.

Vaikka siskoset viettävät itsekin paljon aikaa sosiaalisessa mediassa, he korostavat, että jokainen tarvitsee ystäviä somen ulkopuolelta. Heitä huolettaa myös nuorten yksinäisyys.

– Some ei korvaa ystäväkontakteja oikeassa elämässä. Osa meidän seuraajista on löytänyt meidän kanavan kautta ystäviä, mikä on mahtavaa, Elina sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat