Gone Girl

USA, 2014. Ohjaus: David Fincher. Käsikirjoitus oman romaaninsa pohjalta: Gillian Flynn. Kuvaus: Jeff Cronenweth. Leikkaus: Kirk Baxter. Musiikki: Trent Reznor, Atticus Ross. Tuotanto: Cean Chaffin, Joshua Donen, Arnon Milchan, Reese Witherspoon. Pääosissa: Ben Affleck, Rosamund Pike, Carrie Coon, Neil Patrick Harris, Tyler Perry. Kesto: 149 min. Levittäjä: SF Film.

Gillian FlynninKiltti tyttö on koukuttava dekkari, jossa on nokkela, näkökulmaa alati vaihtava juoni. Fight Clubin ja The Girl with the Dragon Tattoon ohjaaja David Fincher tuntui juuri oikealta henkilöltä toteuttamaan Kiltti tyttö elokuvana. Fincher suoriutuukin tehtävästä pätevästi. Elokuva on romaanille äärimmäisen uskollinen, mikä johtunee siitä, että käsikirjoittaja on romaanikirjailija itse.

Nick Dunne (Ben Affleck) tulee kotiin ja huomaa vaimonsa Amyn (Rosamund Pike) kadonneen. Kotona näkyy kamppailun jälkiä, joten Nick kutsuu paikalle poliisit. Myöhemmin löytyy veritahroja ja Amyn osittain palanut päiväkirja. Ne ovat Nickin kannalta raskauttavia todisteita. Amyn uskotaan kuolleen, ja Nickistä tulee oletetun murhan pääepäilty, vaikka itse ruumista ei löydy. Takaumien kautta kerrotaan Amyn ja Nickin tapaaminen, ihastuminen, rakkauden ensihuuman hiipuminen, tylsistyminen, pettäminen ja mustasukkaisuuden viillot. Henkilöistä paljastuu koko ajan outouksia, näkökulmat vaihtuvat ja ajassa hypitään edestakaisin, mutta ei taiteellisen itsetarkoituksellisesti.

Koska Amyn vanhemmat ovat julkkiskirjailijoita, heillä on media-arvoa ja siten myös vaikutusvaltaa. Tyttären katoamisesta kasvaakin koko kansan mediasirkus, uutisten ja keskusteluohjelmien ykkösaihe. Kansan sympatiat tai tuomio ovat pienestä kiinni: varomaton hymy tiedotustilaisuudessa muuttaa myötätuntoisen aviomiehen hetkeksi kavalaksi murhaajaksi. Ja lokaa kaivetaan tietysti kaikkialta. Tärkeintä ei ole se, millainen ihminen oikeasti on vaan se, millaiselta hän muiden silmissä näyttää. 

Rosamund Pike tekee uransa isoimman roolin psykopaattina, joka osaa vaivatta muuttua uhrista tappajaksi. Muutaman perusilmeen näyttelijä Ben Affleck sopii mainiosti Nick Dunneksi, jonka asema horjahtelee moitteettoman tuntuisesta aviomiehestä väärin perustein murhasta epäillyksi. Affleck on uskottavasti mies, josta ei oikein ota selvää. Lähes kaikki tarinan ihmiset ovat ikäviä, pahoja ihmisiä, mukaan lukien Amyn vanhemmat, jotka ovat traumatisoineet lapsensa muuttamalla tämän elämän lastenkirjoiksi. Näiden kirjojen päähenkilö, Ihmeellinen Amy onnistuu kaikessa paremmin kuin tosielämän Amy. Ei siis ihme, jos päässä alkaa viirata.

Gone Girl on tämän päivän Kuka pelkää Virginia Woolfia? Toisiaan tuhoavat puolisot iskevät toistensa kipeisiin kohtiin, käyvät niskan päälle aina kun on mahdollista ja vaihtavat kasvoilleen kulloisenkin tilanteen vaatiman ilmeen. Apunaan taistelussa heillä on kaikkialle ujuttautunut media.

Elokuva on myös tyylikäs film noir -trilleri ja erään avioliiton tyly läpivalaisu. Fincherin siniharmaa kuvasto on aihettaan myötäillen synkkä ja varjoisa. Tämän elokuvan kohdalla saattaa olla haitaksi se, että on lukenut kirjan. Tai sitten 2,5 tuntia tuntuu vain liian pitkältä ajalta totuuden esiin kaivamiseen

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja