Mainos

Gaddafin kuolemasta vaaditaan tutkintaa – videot viimeisistä hetkistä

Maailmalla on noussut kysymyksiä Muammar Gaddafin kuolintavasta veristen videoiden levitessä Libyan entisestä johtajasta. Gaddafin viimeisen päivän tapahtumat alkavat valottua, mutta Libyan sekasortoinen tilanne vaikeuttaa tietojen varmistamista.

Vangitsemiseen ja kuolemaan johtanut tapahtumasarja alkoi uutistoimisto AP:n mukaan Gaddafin joukkojen puolustuksen murtuessa Sirtin kaupungissa.

Gaddafin autosaattue pyrki pakoon kaatuvasta kaupungista, mutta Nato pysäytti saattueen ilmaiskulla. Gaddafin henkivartijoiden ja väliaikaishallinnon joukkojen välille syttyi tulitaistelu, jonka aikana Gaddafi pääsi pakenemaan jalan. Hänet löydettiin pian, tiettävästi piiloutuneena läheiseen viemärinputkeen.

”Pitäkää hänet hengissä”

Gaddafin kuolinsyystä ei ole varmistettua tietoa, mutta selvää on se, että Gaddafi joutui väliaikaishallinnon joukkojen käsiin elävänä.

Todisteena tästä on uutiskanavilla ja verkkosivustoilla leviävät videot, joissa Gaddafi on väliaikaishallinnon joukkojen hallussa haavoittuneena, mutta elossa. Sekavan oloista ja verta vuotavaa Gaddafi retuutetaan väkivaltaisesti auton konepellillä ja keskellä väkijoukkoa.

– Pitäkää hänet hengissä, kuuluu eräältä videolta. Taustalta kuuluu laukauksia kunnes kuva katkeaa.

Uutistoimisto Reuters kertoo haastatelleensa johtavassa asemassa olevaa väliaikaishallinnon taistelijoiden jäsentä tapahtuneesta.

–He pahoinpitelivät ja tappoivat hänet (Gaddafin). Hän saattoi tehdä vastarintaa, sotilasjohtaja toteaa.

Amnesty vaatii tutkintaa

Väliaikaishallinnon pääministeri Mahmoud Jibrilin mukaan Gaddafi kuoli jäätyään Gaddafin puolustajien ja väliaikaishallinnon taistelijoiden ristituleen. Väliaikaishallinnon virallisen lausunnon mukaan vangittua Gaddafia oltiin kuljettamassa paikalta pois, kun Gaddafin puolustajat hyökkäsivät. Jibrilin mukaan Gaddafin päähän osui kohtalokas luoti laukaustenvaihdossa.

Myöhemmin kuvatulla videolla Gaddafi makaa elottomana maassa väkijoukon keskellä.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty on vaatinut julkista selvitystä Gaddafin kuolemasta. Järjestön mukaan on erittäin tärkeätä suorittaa puolueeton tutkinta ja selvittää kuoliko Gaddafi taistelussa vai vangitsemisensa jälkeen.

Gaddafi haudataan tänään Libyassa salassa pidettävään paikkaan. Myös Gaddafin poika Motassim kuoli eilen Libyassa. Toinen poika, Saif al-Islam vangittiin hengissä, mutta haavoittuneena.

Varoitus: Videot sisältävät väkivaltaista kuvaa

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.