Fukushiman painajainen jatkuu vielä pitkään

Fukushiman kahden vuoden takaisen ydinkatastrofin painajainen ei ole alueella ohi – ei vielä vuosikymmeniin.

Noin 315 000 ihmistä asuu yhä tilapäismajoituksessa ja yli 1000 neliökilometriä maata on saastunut. 30 kilometrin suoja-alueen sisältä evakuoitiin lähes 60 000 ihmistä, eikä useimmilla ole ilmeisesti koskaan paluuta koteihinsa.

Radioaktiivisia polttoainesauvoja on yhä noin 1500 jäähdytysaltaissa. Nelosrakennuksen ympärille rakennetaan parhaillaan teräsrunkoa, jotta nämä radioaktiiviset sauvat saadaan poistettua, mutta työ kestää jopa kolme vuotta. Maanjäristys aiheutti halkeamia hallien maanalaisiin rakenteisiin ja sinne virtaa nyt sekä merivettä että pohjavettä. Veden pumppaaminen on valtava – lähes loppumaton urakka.

Myös Fukushiman maa-alueiden puhdistaminen on myös hidasta. Alueen pientaloja, joihin vielä voidaan palata, pestään parhaillaan puhtaaksi. Koteja on yli 100 000 ja työn on laskettu kestävän seuraavat viisi vuotta.

Mikä on ydinvoiman kohtalo?

Ennen onnettomuutta Japanissa oli toiminnassa 50 reaktoria, jotka ajettiin alas. Viime kesänä käynnistettiin kaksi ydinreaktoria ja lisää käynnistetään vuoden lopulla.

Nykyinen pääministeri Shinzo Abe ja hänen liberaalidemokraattinen puolueensa ovat ydinvoiman kannalla, vaikka ydinvoiman vastustajia on Japanissa paljon ja yli puoluerajojenkin.

Ydinvoiman vastaisuutta Japanissa on nostanut huoli maanjäristyksistä. Japani on erittäin herkkää järistysaluetta. Viidesosa kaikista maapallon maanjäristyksistä sattuu Japanissa.

Lue myös:

    Uusimmat