Tshernobyl näkyy edelleen Suomen luonnossa

Tshernobylin 27 vuoden takaisen ydinonnettomuuden vaikutukset näkyvät edelleen Suomen luonnossa.

– Nyt on mennyt yksi puoliintumisaika eli radioaktiivinen cesium on vähentynyt puoleen metsäympäristössä. Siitä se aina 30 vuodessa vähenee puoleen eli kyllä siinä menee vielä satoja vuosia, laskee johtaja Tarja K. Ikäheimonen Säteilyturvakeskuksesta (STUK).

Eniten suomalaiset saavat Tshernobylistä peräisin olevaa säteilyä luonnontuotteiden kautta.

– Kalasta, sienistä, riistasta, ne ovat ne, joissa on vielä reilusti nähtävillä Tshernobylin cesiumia, kertoo Ikäheimonen.

Suurin laskeuma osui Päijät-Hämeeseen ja Keski-Suomeen ja juuri tällä alueella vaikutukset ovat edelleen suurimmat. Rajoituksia sienten tai marjojen käytölle ei kuitenkaan ole. Sienten cesium-pitoisuutta voi vähentää huuhtelemalla tai ryöppäämällä. Petokaloissa on suurimmat cesium-pitoisuudet, mutta niistäkään ei ole haittaa, jos syö vaihtelevasti eri kalalajeja.

Radon huomattavasti suurempi uhka

Tshernobylin osuus suomalaisen vuosittaisesta säteilyannoksesta on jo hyvin pieni, reilusti alle prosentin.

– Sitä voi verrata esimerkiksi siihen, että sisäilman radonista saadaan noin 2 millisievertiä vuodessa säteilyannosta ja Tshernobylistä tulee reilusti alle 0,1 millisievertin, sanoo Ikäheimonen.

Laskennallisesti Tshernobylin onnettomuuden on arvioitu aiheuttavan Suomessa pari sataa syöpätapausta 80 vuodessa.

– Sitä ei pystytä erottamaan, mikä olisi Tshernobylin aiheuttama syöpä ja mikä muuten tullut syöpä, huomauttaa Tarja K. Ikäheimonen.

Hän arvioi, että myös Japanissa ydinvoimalaturman vaikutukset jatkuvat pitkään.

– Japanissa laskeuma-alue on noin kymmenesosa siitä, mitä Tshernobylissä, mutta toisaalta pahimman laskeuman alue on samanalainen kuin Tshernobylissä. Uskon, että vaikutukset tällä pienellä alueella näkyvät aivan yhtä pitkään.

Lue myös:

    Uusimmat