Freddie Mercuryn kuolemasta 20 vuotta – tästä Queenin rokkikukko muistetaan

Queen-yhtyeen solisti Freddie Mercuryn kuolemasta on tullut kuluneeksi 20 vuotta. AVA haluaa muistaa legendaarista rokkikukkoa – kukaan ei tule koskaan kantamaan Queenin kruunua yhtä arvokkaasti kuten Freddie Mercury.

Kun legendaarisen Queen-yhtyeen solisti Freddie Mercury nukkui pois 24. marraskuuta 1991, koko maailma hiljeni. Mercury, oikealta nimeltään Farroukh Bulsara, menehtyi aidsiin 45-vuotiaana, laihana ja kalpeana, vain varjona entisestään. Lehdistötiedote Mercuryn sairaudesta oli julkaistu vasta hänen kuolemaansa edeltävänä päivänä. Komeasta lavakarismastaan tunnettu laulaja astui ajasta ikuisuuteen kaikessa hiljaisuudessa kotonaan Lontoossa perheensä ja rakkaansa läsnä ollessa – se oli Mercuryn hiljaisin poistuminen lavalta.

Queenin tunnetuimpiin sävelmiin lukeutuvat muun muassa Bohemian Rhapsody, We Are The Champions ja Radio Gaga.

Riipaisevan koskettava The Show Must Go On on viimeinen kappale, jonka yhtye julkaisi singlenä Freddie Mercuryn ollessa elossa. Kappale on myös Freddie Mercuryn muistokappale, 'testamentti' – single ilmestyi kuusi viikkoa ennen Mercuryn kuolemaa.

Viimeiseksi Mercuryn laulamaksi kappaleeksi jäi Made In Heaven -albumilla julkaistu Mother Love, jonka Mercury äänitti kuolinvuoteellaan. Levyllä kappaleen viimeisen säkeistön laulaa Brian May – sairautensa runtelema Mercury ei ennättänyt saada kappaleen lauluraitaa koskaan valmiiksi.

Vaikka Queenin keulahahmo siirtyi ajasta ikuisuuteen, yhtyeen musiikin suosio ei ole hiipunut – päinvastoin. Nykyartisteista muiden muassa Lady Gaga, Robbie Williams ja Foo Fighters ovat nimenneet Mercuryn esikuvakseen – nykyartistit ovat napsineet häikäilemättä Mercurylta lavakarismaansa ja äänialoihinsa vinkkejä ja vaikutteita.

Idol-tähti Adam Lambert uskaltautui esiintymään Queen-yhtyeen kanssa vastikään MTV Video Music Awardseissa 2011 – laulaja on kertonut Mercuryn olleen hänelle suuri inspiraation lähde omaan vokaaliseen tulkintaansa.

Mutta Freddie Mercury – rockjumala, räävitön lavojen kuningas, ylväs Queenin kruununkantaja – on korvaamaton.

Mistä me muistamme Freddie Mercuryn?

Sävelkorkeuksista. Freddie Mercury oli tenori (korkea miesääni), joka ylsi neljään oktaaviin. Hän oli tunnettu laaja-alaisesta, voimakkaasta äänestään, taidokkaista sävellyksistään sekä myös konserteissa nuotillisesti lähes virheettömästä laulamisestaan. Mercurya kiehtoi psykedeelisen rockin ohella myös ooppera.

Ristiinpukeutumisesta. Freddie Mercury oli räiskyvä lavapersoona: hänen asuvalintansa vaihtuivat tiukoista trikooasuista nahkashortseihin, keltaisesta takista valkoisiin housuihin, kruunuista avonaisiin paitoihin, jotka paljastivat miehen rintakarvat. I Want to Break Free -musiikkivideo oli puhdasta dragshowta, kun imurin kanssa virnuileva Mercury oli pukeutunut nahkaiseen hameeseen, vaaleanpunaiseen paitaan sekä peruukkiin – kokonaisuuden kruunasi Mercuryn legendaariset viikset.

Viiksistä. Freddie Mercury olisi ollut loistava keulakuva Movember-tempaukselle. Mercuryn ylähuulta komistavat mustanpuhuvat viikset olivat miehen tavaramerkki.

Hampaista. Mercuryn hammasrivistö ei voinut jäädä keneltäkään huomaamatta. Mercury ei kuitenkaan uskaltanut oikoa hampaitaan peläten, että hänen äänensä voisi vahingoittua tämän toimenpiteen myötä.

Juhlimisesta. Mercury juhli aivan kuten hänen pukeutui ja esiintyi – röyhkeästi. Bi-seksuaalisen Mercuryn on kerrottu juhlineen kuin viimeistä päivää. Arjessa Mercury oli tosin ujo ja hiljainen.

Rockin kuninkaan tittelistä. 13. heinäkuuta 1985 Live Aid -konsertissa Wembleyssa Mercury onnistui huudattamaan lavaa kohti kurottelevaa 72 000 päistä yleisöä "Eh-oh!" yhä uudestaan ja uudestaan.

Mercuryn viimeiseksi jäänyt kappale


Teksti: Katri Koskinen

Lähteet: Independent.co.uk, Wikipedia

Kuvat: Splash

Lue myös:

    Uusimmat