Mainos

Fosforimittauksia Luga-joella jatketaan mahdollisimman pian

Itämeren suojelukomissio Helcomin mukaan fosforipäästöjä selvittäviä näytteenottoja jatketaan Luga-joella mahdollisimman pian.

- Hanketta pidetään tärkeänä sekä Suomessa että Venäjällä ja sitä halutaan jatkaa. Luotettavan tiedon saaminen Suomenlahden fosforikuormituksesta on tärkeää, sanoo projektin johtaja Kaj Forsius Itämeren suojelukomissio Helcomista.

Suomalaistutkijat ovat jatkossakin mukana näytteenotossa. Viime viikolla Venäjällä pidätetty Suomen ympäristökeskuksen tutkija Seppo Knuuttila ei kuitenkaan enää osallistu näytteenottoon. Vielä ei ole tietoa, miten suomalasitutkijoiden turvallisuus jatkossa taataan.

- Turvallisuuden takaaminen on viranomaisten asia. Tästä jatketaan keskustelua, kommentoi Forsius.

Venäläisetkin haluavat yhteistyön jatkuvan

Helcom on ollut yhteydessä Venäjän viranomaisiin ja Forsiuksen mukaan myös venäläiset haluavat jatkaa näyteenottoa aiemmin sovitun mukaisesti. Tämän viikon näytteet kuitenkin jäävät väliin.

- Toivottavasti pääsemme jatkamaan mahdollisimman pian. Meillä on loppuviikosta Pietarissa kokous, jossa sovitaan tarkemmat yksityiskohdat. Yhden viikon mittausten väliin jääminen ei vielä haittaa tutkimusohjelmaa, sanoo Forsius.

Ensimmäisiä mittaustuloksia on tarkoitus julkistaa toukokuun alkupuolella.

Suomen ympäristökeskuksen tutkija Seppo Knuuttila pidätettiin viime keskiviikkona Venäjällä. Knuuttila oli ottamassa sovittuja fosfori-näytteitä Luga-joella Kingiseppissä. Näytteistä on tarkoitus selvittää, miten suuria fosforipäästöjä lannoitetehtaalta valuu Suomenlahteen. Tutkimusryhmä pääsi perjantaina palaamaan Suomeen toista vuorokautta jatkuneiden kuulustelujen jälkeen. Lannoitetehtaan tiedotteen mukaan Knuuttila oli kuvannut luvatta tehdasta ja sen ympäristöä.

Fosforit-lannoitetehtaalta on arvioitu valuvan Suomenlahteen jopa 1 000 tonnia rehevöittävää fosforia vuodessa eli saman verran kuin koko Suomen päästöt yhteensä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.