Forbes: Ukrainalle annetaan tankkikoulutusta museoista lainatuilla panssarivaunuilla

Museoidut Leopard 1 -panssarivaunut olivat paremmassa kunnossa kuin varastoidut vaunut, kirjoittaa yhdysvaltalaismedia Forbes.

Saksa, Tanska, Hollanti ja Belgia ovat luvanneet antaa Ukrainalle yhteensä 178 kappaletta Leopard 1A5-taistelupanssarivaunuja. 

1980-luvulla käyttöön otettujen ja paljolti palveluspäivänsä päättäneiden panssareiden lahjoittaminen ei kuitenkaan ole aivan yksinkertaista. 

Ensimmäiset saksalaisvalmisteiset Leopard 1 -sarjan vaunut otettiin käyttö jo vuonna 1965. Näin ollen Lepard 1:t on länsimaissa pääosin korvattu uudemmilla vaunuilla ja joko varastoitu tai muunnettu toisiin tehtäviin sopiviksi.

Kreikka on tiettävästi ainoa länsimaa, jonka Leopard 1 -vaunut ovat yhä aktiivipalveluksessa.

Esimerkiksi vaunujen lahjoituksiin osallistuva Tanska on myynyt 100 Leopardia saksalaisyhtiö FFG:lle. Mediatietojen mukaan länsimaat ovat nyt ostaneet Leopard 1 -tankkeja takaisin yksityisiltä yrityksiltä.

Ukrainalle lahjoitettavat Leopardit tarvitsivat huoltoa ja se taas vie aikaa. Ukrainalaisten panssarisotilaiden koulutus haluttiin kuitenkin aloittaa mahdollisimman nopeasti. 

Tanskan puolustusvoimien mukaan maan armeija vastaa ukrainalaisten Leopard 1 -koulutuksen ensimmäisestä jaksosta, kun taas saksalaiset hoitavat toisen osion. Yhteensä yksi Leopard-koulutus kestää kuusi viikkoa.

Ongelmaksi muodostui koulutuskäyttöön kelpaavien, riittävän hyväkuntoisten Leopard 1 -vaunujen löytäminen. 

Saksa pystyi hyödyntämään tornittomia harjoitusvaunuja, joita käytettiin pioneerikäyttöön muunnettujen Leopard 1 -vaunujen miehistöjen koulutuksessa. Tornittomilla tankeilla kouluttamisessa on kuitenkin ilmeiset rajoituksensa. 

Lahjoittajavaltiot joutuivat turvautumaan Forbesin mukaan tanskalaismuseoiden apuun.

Museoidut Leopard 1A5-panssarivaunut nimittäin olivat paremmassa kunnossa kuin varastoidut vaunut, Forbes kirjoittaa. Tanskan armeijan mukaan museot lainasivat yhteensä kuusi vaunua.

Perjantaina brittilehti Guardian uutisoi, että ensimmäiset Leopard 1A5-tankit ovat saapuneet Ukrainaan. Kyse on kymmenen huolletun panssarivaunun erästä. 

Huollettuja vaunuja on myös toimitettu suoraan koulutuskäyttöön.

Ukrainan joukot tuhosivat venäläistankin Bahmutin maastossa 0:38
Ukrainan julkaisema video, jossa väitysti näkyy Venäjän T-80-taistelupanssarivaunun räjähtäminen Bahmutin alueella. Videon kuvausaikaa ja -paikkaa ei ole vahvistettu.

Lue myös:

    Uusimmat