Karu arvio: Ukrainan vastahyökkäyksellä on kuukausi aikaa

Ukraina julistaa: Rospuutto on alkanut 0:37
Ukrainan armeijan maaliskuussa 2023 julkaisemalla videolla näkyy mutaiseksi muuttunutta maata, johon taistelupanssarivaunut ovat väitetysti juuttuneet.

Ukrainalla on 30–45 päivää aikaa ennen kuin sää tekee kesäkuussa alkaneesta vastahyökkäyksestä huomattavasti hankalamman, arvioi Yhdysvaltain armeijan komentaja, kenraali Mark Milley Britannian yleisradioyhtiö BBC:n haastattelussa.

Kenraali Milleyn mukaan on liian aikaista todeta, että vastahyökkäys on epäonnistunut.

– Raskaat taistelut jatkuvat yhä. Ukrainalaiset etenevät yhä tasaista tahtia, Milley sanoo.

– Ukrainalla on yhä kohtalainen määrä aikaa, arviolta 30–45 päivää hyvää taistelusäätä jäljellä, hän jatkaa.

Syksyn mittaan sää muuttuu sekä kylmemmäksi että mutaisemmaksi. Kelirikko tekee erityisesti liikesodankäynnistä merkittävästi haastavampaa, kuten myös jutun alussa oleva video todistaa.

Viime syksynä Ukrainan vastahyökkäys jatkui käytännössä 11. marraskuuta saakka, jolloin Ukraina valtasi takaisin Etelä-Ukrainan Hersonin kaupungin. Tätä ennen Ukraina valtasi nopeasti ison maa-alueen Harkovan suunnalla Koillis-Ukrainassa syys-lokakuussa.

Kolme kuukautta hidasta etenemistä

Ukrainan kesän vastahyökkäys on jatkunut nyt yli kolme kuukautta. Ukraina on edennyt sekä Etelä- että Itä-Ukrainassa, mutta ei juuri yli kymmentä kilometriä syvemmälle. Läpimurtoihin Ukraina ei ole kyennyt.

Osa sota-asiantuntijoista tulkitsi pitkään, että esimerkiksi Robotynen alueella Ukraina teki vasta tiedusteluhyökkäyksiä. Näin siitä huolimatta, että alueella tavattiin jo vastahyökkäyksensä ensi päivinä sekä saksalaisia Leopard 2 -taistelupanssarivaunuja että yhdysvaltalaisia Bradley-rynnäkköpanssarivaunuja.

Sota-asiantuntijat Michael Kofman ja Rob Lee puolestaan totesivat syyskuun alussa kirjoittamassaan arviossa War on the Rocksille, että Ukrainan kesäkuun alun isku Robotynessa oli läpimurtoyritys, jolla Ukraina yritti nopeasti puhkaista Venäjän ensimmäisen puolustuslinjan. Yritys vain epäonnistui.

Vasta elo-syyskuun vaihteessa alkoi levitä sittemmin vahvistettuja tietoja, että Ukraina on murtanut Venäjän ensimmäisen puolustuslinjan. Kyseisen onnistumisen tulkitseminen läpimurroksi oli sotatieteilijä Ilmari Käihkön mielestä "propagandatemppu".

Kenraali Milley puolestaan toteaa sanonneensa alusta alkaen, että sodasta tulee "pitkä, hidas, vaikea ja korkeita tappioita tuottava".

Etelä-Ukrainan Länsi-Zaporizhzhjan rintamatilanne. The War in Ukraine -tilannekartta / Black Bird Group.
Etelä-Ukrainan Länsi-Zaporizhzhjan rintamatilanne. The War in Ukraine -tilannekartta / Black Bird Group.

Lue myös:

    Uusimmat