Yksityiskohdat julki: Näin ensimmäinen Ukrainan menettämä Challenger 2 -brittitankki tuhoutui tulitaistelussa

Britannia on vahvistanut, että yksi sen Ukrainalle antamista Challenger-taistelupanssarivaunuista on tuhoutunut sodassa. Aiemmin tällä viikolla sosiaalisessa mediassa levisi video, jossa tien reunassa näkyi palava Challenger 2 -panssarivaunu.

Britannian puolustusministeri Grant Shapps vahvisti Sky Newsille, että Ukrainassa todella on tuhoutunut brittipanssari.

– Se on tietojemme mukaan ensimmäinen tappio. Hyväksymme, että sota-alueella voi olla kalustotappioita, Shapps sanoi.

Puolustusministerin mukaan tykistö osui Challenger 2 -taistelupanssarivaunuun. Tykin osuma sytytti vaunun palamaan. Kun tankin miehistö yritti sammuttaa tulipalon, vaunuun osui uudelleen. Shappsin mukaan kaikki miehistönjäsenet selsivät tilanteesta.

Puolustusministeri Shappsin kuvausta tapahtuneesta ei ole vahvistettu.

Shappsin mukaan Britannia ei aio lähettää Ukrainalle korvaavaa Challenger 2 -vaunua tuhoutuneen tilalle.

Tuhoutuneen Challenger 2 -panssarivaunun näyttävä video on ilmeisesti kuvattu Etelä-Ukrainan Länsi-Zaporizhzhjan alueen Robotynen kylän lähistöllä. Tiedossa ei ole, koska video on kuvattu.

Alta löytyvä video on taltioitu auton sisältä ja siinä näkyy auton kulkusuuntaan nähden tien vasemmalla puolella palava Challenger 2 -panssarivaunu. Palavan vaunun tykkitorni osoittaa eri suuntaan kuin tankin runko.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

Jos Ukrainassa tuhoutuneen Challenger 2 -vaunun kohtaloksi koitui venäläisten eikä ukrainalaisten tykistötuli, on kyse tiettävästi ensimmäisestä Challenger 2 -tankista, joka on koskaan tuhoutunut vihollistulen seurauksena.

Ensimmäistä kertaa Challenger 2 -vaunu tuhoutui taistelutoimissa Irakin Basrassa vuonna 2003. Tuolloin tuhoutuminen tapahtui kuitenkin vahingossa, sillä tankki menetettiin toisen Challenger 2 -vaunun tulituksen seurauksena. 

Ukrainassa tuhoutunut Challenger 2 -vaunu on todennäköisesti Ukrainan 82. ilmarynnäkköprikaatin kalustoa. Tähän viittaa se, että kyse on tiettävästi ainoasta Ukrainan yksiköstä, jolla kyseisiä vaunuja on ylipäätään käytössään.

Lisäksi 82. ilmarynnäkköprikaatin tiedetään taistelevan juuri Robotynen alueella, jossa video on tiettävästi kuvattu. 

Tammikuussa Britannia vahvisti, että se lähettää Ukrainalle 14 Challenger 2 -panssarivaunua. Ensimmäiset vaunut toimitettiin Ukrainalle maaliskuussa. Kesäkuussa julkaistiin video, jossa väitetysti näkyi ensimmäistä kertaa Challenger 2 Ukrainassa.

Ukrainan puolustusministeriö julkaisi 3. syyskuuta videoidun haastattelun, jossa ukrainalaissotilas kuvasi Challenger 2 -vaunua "panssarivaunujen tarkka-ampujaksi". Sotilas kehui muun muassa vaunun tarkkuutta, tykin kantamaa ja yleistä toimintavarmuutta. Kyseinen video löytyy alta.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

Lue myös:

    Uusimmat