Flunssakausi ja korona hiljentäneet luovutuspisteet – Veripalvelu vetoaa oireettomiin: "Myös ensikertalaiset erittäin tervetulleita"

Verenluovuttajia tarvitaan nyt kaikista veriryhmistä – Veri ei tutkimusten mukaan levitä koronavirusta 6:45
Verenluovuttajia tarvitaan nyt kaikista veriryhmistä. Veri ei tutkimusten mukaan levitä koronavirusta.

Flunssakausi ja paheneva koronatilanne hiljentävät verenluovutuspisteitä. Veripalvelu toivoo, että terveet ja oireettomat varaisivat nyt ajan verenluovutukseen. 

Suomen sairaaloissa tarvitaan verivalmisteita jokaisesta veriryhmästä vuoden jokaisena päivänä. Jotta verivalmisteita riittää kaikille niitä tarvitseville, tarvitaan joka päivä 800 kätensä ojentavaa verenluovuttajaa.

– Nyt on tärkeää, että oireettomat luovuttajat varaavat ajan verenluovutukseen. Myös ensikertalaiset 18–59-vuotiaat ovat erittäin tervetulleita, Veripalvelun erikoislääkäri Riikka Lehtisalo kertoo tiedotteessa.

Flunssa on yksi yleisimmistä syistä, miksi verenluovutusta siirretään. Flunssan oireet, kuten nuha, yskä ja kuume, estävät luovutuksen sairastamisen ajaksi, mutta tervehtymisen jälkeen voi verta luovuttaa nopeastikin.

Milloin verta voi luovuttaa?

Lehtisalo kehottaa tarkkailemaan omaa vointia sairastamisen jälkeen ennen verenluovutusajan varaamista. Mikäli olo mietityttää, voi avuksi ottaa nyrkkisäännön liikunnasta.

– Jos voit kuvitella lähteväsi esimerkiksi reippaalle lenkille tai kuntosalille, voit todennäköisesti myös luovuttaa verta, Lehtisalo toteaa.

Mikäli kuumetta on ollut alle 38 astetta tai sitä ei ole ollut lainkaan, voi verta luovuttaa yhden oireettoman vuorokauden jälkeen. Yli 38 asteen kuume, influenssa ja antibioottikuuri aiheuttavat kahden viikon luovutusesteen.

14 vuorokauden luovutusesteen aiheuttaa myös koronavirustartunta. Mikäli koronainfektio on vaatinut sairaalahoitoa, voi luovutukseen tulla kolme kuukautta oireiden päättymisen jälkeen.

Karanteenissa verenluovutukseen ei saa tulla, eikä se ole järkevää silloinkaan, mikäli henkilölle on suositeltu vapaaehtoista kontaktien välttämistä.

Rokotteet eivät estä verenluovutusta

Korona- ja influenssarokotukset eivät ole este verenluovutukselle. Ainoastaan silloin, jos rokotuksesta on seurannut voimakas särky- tai kuumereaktio, aiheutuu kahden vuorokauden luovutuseste oireiden päättymisestä alkaen.

Veripalvelun mukaan tiedossa ei ole yhtäkään tapausta, jossa koronavirus olisi tarttunut veriteitse.

Lue myös:

    Uusimmat