Verenluovutus helpottuu muun muassa syövän sairastaneilla, allergisen reaktion kokeneilla sekä miesten välistä seksiä harrastavilla

3:03
Kuinka verenluovutus onnistuu koronapandemian aikana? Katso videolta

Veripalvelu muuttaa verenluovutuksen valintakriteereitään. Allergisten reaktioiden, syöpien ja seksiriskikäyttäytymisen aiheuttamia luovutusesteitä on lievennetty 3. toukokuuta alkaen.

Vakava allerginen reaktio tai anafylaksia aiheuttaa jatkossa kahden viikon luovutusesteen hoidon päättymisestä, Veripalvelu kertoo tiedotteessaan. Aiemmin anafylaksia on aiheuttanut pysyvän luovutusesteen.

Kaikki sairastetut syövät eivät enää aiheuta verenluovutusestettä. Verta voi luovuttaa, jos ihminen on toipunut ja seuranta on päättynyt paikallisesta syövästä, joka ei ole ollut levinnyt toteamisvaiheessa ja jonka hoito on toteutettu paikallisesti leikkaamalla, paikallisella sädehoidolla tai esimerkiksi lääkehuuhtelulla.

Miesten välisestä seksistä sekä seksin ostamisesta tai myymisestä seuraava verenluovutuseste lyhenee neljään kuukauteen, kun aiemmin este on ollut vuoden pituinen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja