Mainos

Fiat-veteraani yhtiön uudeksi toimitusjohtajaksi

Italialaisen autotehtaan Fiatin hallitus puristi tänään yhtiöön välirauhan. Hallituksen puheenjohtaja Paolo Fresco saa pitää paikkansa ja uudeksi toimitusjohtajaksi valittiin pitkään Fiatissa työskennellyt Alessandro Barberis. Barberis on puoleen vuoteen kolmas toimitusjohtaja yhtiössä. Hänen edeltäjä Gabriele Galatari sai lähteä tiistaina.

Paineet myös Frescon siirtämiseksi syrjään olivat kovat, mutta kiistelevät osapuolet pääsivät sopuun hänen jatkostaan. Fresco on amerikkalaisen General Motorsin GE:n aiempi johtaja.

Fresco oli keskeinen voima kahden vuoden takaisessa järjestelyssä, jossa Fiatista myytiin 20 prosenttia amerikkalaisyhtiöille. Sillä on oikeus lopunkin hankintaan Fiatista. Autoyhtiötä seuraavien analyytikkojen mukaan Frescon lähtö upottaisi sopimuksen. Italiassa se ei olisi välttämättä suru-uutinen, sillä pääministeriä myöten moni haluaisi pitää Fiatin italialaisessa omistuksessa. Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan Fresco säilyttäisi paikkansa vain huhtikuussa pidettävään yhtiökokoukseen, mutta tietoa ei vahvistettu.

Yhtiötä seuraavat analyytikot pitävät kuitenkin selvänä, että nyt synnytetty ratkaisu ei ole lopullinen, vaan sillä otettiin vain aikalisä ja Fiatin kohtalo sinetöidään myöhemmin. Fiat on pahoissa taloudellisissa vaikeuksissa eikä sen tilannetta helpota omistajien jatkuva keskinäinen kiistely. Osansa ovat saaneet myös työntekijät, sillä toiminnan tehostaminen on vienyt työpaikkoja ja tuonut laajoja lomautuksia.

Agnellin omistajaperheen kanssa likeisessä yhteistyössä oleva investointipankki Mediobanca haluaisi irrottaa Fiatin luksusautoryhmän Alfa Romeon ja liittää sen omistamaansa Ferrari-Maseratiin. Sille taas on kaavailtu kumppania saksalaisesta Volkswagenista. Saksalaisyhtiö on kiistänyt tällaiset huhut.

Sekä Mediobancalla että Fiatia pitkään rahoittaneilla pankeilla oli omat ehdokkaat uudeksi toimitusjohtajaksi, mutta kompromissiksi molemmille löytyi Fiat-veteraani.

(MTV3-STT-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.