THL: Yli puolella suomalaisista on hybridi-immuniteettia koronavirusta vastaan

Turkuun syntyi Mikrobikeskus, joka kehittää valmiuksia vastata vakavien tautien uhkaan 2:16
Katso video: Turun yliopistollisen keskussairaalan ja Turun yliopiston huippuosaajat yhdistivät voimansa vuoden alussa.

Yli puolella suomalaisista oli hybridi-immuniteettia koronavirusta vastaan vuoden 2022 loppuun mennessä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tiedotteessaan.

Rokottamisen ja koronatartunnan yhteisvaikutuksena muodostuva hybridi-immuniteetti tuottaa THL:n mukaan pitkäaikaista suojaa vakavaa tautia vastaan.

Rokotusrekisterin ja tuoreen tutkimuksen perusteella THL arvioi, että 51 prosentilla 18–85-vuotiaista oli hybridi-immuniteettia vuoden 2022 loppuun mennessä.

Tutkimusten avulla on ollut mahdollista arvioida koronavirustartuntojen esiintymistä väestössä riippumatta siitä, kuinka suuri osuus tartunnoista oli todettu tartuntatautirekisteriin ilmoitetuilla koronavirustesteillä, tiedotteessa sanotaan.

– Suomessa koronatartunnat lähtivät nousuun vasta siinä vaiheessa, kun nuorten ja aikuisten rokotuskattavuus oli jo korkea, sanoo THL:n tutkimuspäällikkö Merit Melin tiedotteessa.

– Vaikka rokotteilla ei ole juurikaan pystytty ehkäisemään uusien varianttien aiheuttamia tartuntoja, niillä on saatu suurelle osalle väestöstä aikaiseksi suojaa vakavaa tautia vastaan.

THL on tiedotteen mukaan seurannut koronavirustartunnan seurauksena muodostuvien vasta-aineiden esiintymistä väestössä huhtikuusta 2020 alkaen.

Jutun alkuperäistä otsikkoa "Tutkimus: Yli puolella suomalaisista on pitkäaikaista suojaa koronavirusta vastaan" muokattu 28.2. klo 17.32. Juttuun on samalla lisätty linkki linkki lähteeseen eli THL:n tiedotteeseen, jossa tutkimuksesta kerrottiin ja jonka pohjalta uutisjuttu on laadittu. Lue lisää tutkimuksesta täältä (englanniksi).

Lue myös:

    Uusimmat