Facebookin entiseltä työntekijältä kovia syytöksiä: Facebook vahvistaa vihan tunnetta ja poliittista levottomuutta

Facebookista rajuja väitteitä julki – yrityksen entisen analyytikon mukaan Facebook vahvistaa vihan tunnetta ja poliittista levottomuutta 0:58
Näin Frances Haugen kertoi Facebookin toiminnasta haastattelussa.

Yhdysvaltalaisen CBS-kanavan 60 minuuttia -ohjelmassa sunnuntaina esiintynyt Facebookin entinen työntekijä, analyytikko Frances Haugen syytti sosiaalisen median jättiyhtiötä esimerkiksi vihapuheen ja disinformaation sallimisesta voittojen tavoittelun nimissä.

MTV Uutiset Live kertoo ja näyttää kun tapahtuu. Se on toimitus, joka elää uutispäivää kanssasi.

Seuraa jatkuvaa lähetysvirtaa yhden ruudun kautta osoitteessa mtvuutiset.fi ja MTV Katsomossa.

Haugen työskenteli Facebookissa analyytikkona. Hän on aikaisemmin vuotanut Wall Street Journal-lehdelle Facebookin asiakirjoja nimettömänä, mutta esiintyi sunnuntaina ensi kertaa omilla kasvoillaan julkisuudessa.

Facebookin on syytetty rakentaneen palvelun algoritmin niin, että se edistää vihapuhetta ja valheellisen tiedon leviämistä, koska se on yhtiölle tuottoisampaa.

Usein käyttäjät suhtautuvat tällaiseen sisältöön suuremmalla tunteella, mikä saa heidät jakamaan, kommentoimaan ja muilla tavoilla sitoutumaan sisältöön paremmin. Se taas tietää voittoja Facebookille.

Haugenin mukaan yhtiö valitsi tietoisesti edesauttaa vihapuheen ja esimerkiksi rokotekriittisen sisällön leviämistä, jos vaakalaudalla olivat sen voitot.

Haugen myös syyttää Facebookin valehdelleen, kun se on väittänyt puuttuvansa näihin epäkohtiin.

Aiemmin Haugen on työskennellyt muiden sosiaalisen median palvelujen, kuten Googlen ja Pinterestin palveluksessa.

Euroopan parlamentissa ainakin kaksi meppiä on vaatinut tutkinnan aloittamista Facebookista uusien syytöksien valossa.

Lue myös:

    Uusimmat