F1-tallipomo paljastaa: härski peli kulisseissa uhkaa sarjaan tuotua uudistusta – "Täysin naurettavaa"

F1-sarjassa viime kaudella esitellyt sprinttikisat ovat McLaren-pomon Zak Brownin mukaan uhattuna tallien erimielisyyksien vuoksi.

Sprinttikisat tuotiin F1-viikonloppuihin viime kaudella. Sunnuntain kisan lähtöruudut määrittävä lyhennetty kilpailu ajettiin lauantaisin Ison-Britannian, Italian ja Brasilian osakilpailuissa.

The Race kertoo, että F1-sarjan mukaan sprinttiformaatti oli menestys. Sprinttikisat kasvattivat yleisömääriä sekä sponsorituloja. Niinpä maaliskuussa alkavalla kaudella sprinttikisojen määrää suunnitellaan nostettavaksi kuuteen. McLaren-pomo Brown kuitenkin kertoo, että tallien väliset erimielisyydet uhkaavat alkavan kauden sprinttikisoja.

Brownin mukaan sarjan isot tallit ovat yrittäneet hyötyä sprinttikisoista vaatimalla "tarpeettoman suurta" kasvua talleille määriteltyyn kulukattoon, joka on alkavalla kaudella asetettu 140 miljoonaan dollariin vuodessa. Lisäksi kaikki yli 20 menevät osakilpailut lisäävät kattoon 1,2 miljoonaa.

Suurilla budjeteilla toimintaansa pyörittävät tallit perustelevat Brownin mukaan vaatimustaan sprinttikisoista aiheutuvilla lisäkustannuksilla.

– Pari tallia, erityisesti yksi talli, halusivat viiden miljoonan dollarin lisäystä kulukattoon, mikä oli täysin naurettavaa, Brown sanoi The Racen mukaan mukaan.

– Sille ei ole järkeviä perusteita. Kun heidän näkemystään yrittää haastaa, he vain jossittelevat eri vaihtoehdoilla. Se on roskaa.

Sprinttikisoista ei ole vielä tehty päätöstä, eivätkä erimielisyydet tallien välillä helpota asiaa. Sarjan sääntöjen mukaan saman kalenterivuoden aikana tehtävien sääntömuutosten taakse täytyy saada kaikkiaan kahdeksan tallia, mikä voi vallitsevassa tilanteessa olla vaikeaa. Seuraavalle kaudelle tehtävät muutokset vaativat taakseen vain viisi kymmenestä tallista. Brownin mielestä sarjan tulisikin määrittää ensin sprinttikisat kaudelle 2023.

Brown myöntää sprinttikisojen kasvattavan kuluja. Liika on kuitenkin liikaa.

– He halusivat nostaa kulukattoa suhteettoman suurella summalla sprinttikisojen kuluihin nähden. Vaurioihin täytyy tietysti varautua, luultavasti tarvitaan enemmän siipiä, joten lisäykselle on perusteensa, mutta sen täytyy olla oikeissa rajoissa.

Viime kaudella talleille myönnettiin 450 000 dollarin lisä kolmeen sprinttikilpailuun osallistumisesta sekä 100 000 jokaista sprinttiä kohden, mikäli autot kärsivät vaurioita.



Lue myös:

    Uusimmat