Euroopan etsityimpiin kuulunut mies sai pitkän huumetuomion Helsingissä – pakoili poliisia väärin henkilöllisyyksin

0:25

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut nelikymppisen, Euroopan etsityimpiin kuuluneen miehen kahdeksaksi vuodeksi vankeuteen useista törkeistä talous- ja huumausainerikoksista. Oikeuden mukaan mies muun muassa järjesteli amfetamiinin ja ekstaasin maahantuontia Suomeen vuonna 2014. Kyse oli lähes 30 amfetamiinikilosta ja yli 20  000 ekstaasitabletista.

Mies myönsi törkeät huumausainerikokset, mutta kiisti käyttäneensä organisaatiossa ylintä päätösvaltaa. Oikeudessa hän kertoi asuneensa Brysselissä, kun sai tarjouksen osallistua huumeiden kuljetukseen Hollannista Suomeen. Hän katsoi olleensa salakuljetuksessa vain välikäsi.

Oikeus kuitenkin piti Arman Enrique Alinkon, 43, roolia merkittävänä ja keskeisenä. Oikeuden mukaan hän muun muassa antoi ohjeita muille osallisille, hankki kuljetuksille kuljettajat ja huumeille ostajat, osti lentolippuja sekä hoiti toiseen kuljetusautoon seurantalaitteen.

– Voidaan katsoa näytetyksi, että Alinko on käyttänyt huumausaineisiin määräysvaltaa sekä ohjeistanut muita osallisia tarvittavista toimenpiteistä maahantuonnin sekä levityksen onnistumiseksi, tuomiossa todetaan.

Huumerikosten lisäksi Alinko tuomittiin neljästä törkeästä petoksesta ja kahdesta törkeästä kavalluksesta. Alinko muun muassa huijasi autokaupoissa useita ihmisiä ja rahoituslaitosta. Hän esimerkiksi otti autoliikkeeseensä myyntiin auton, mutta sen sijaan, että olisi luovuttanut sovitusti myynnistä rahat omistajalle, hän piti ne itsellään.

Alinko myönsi talousrikokset perusmuotoisina, mutta oikeuden mukaan teoilla tavoiteltu taloudellinen hyöty oli niin suuri, että rikokset olivat törkeitä.

Otti turkkilaisesta vankilasta yhteyttä Suomen poliisiin

Alinkosta tehtiin kansainvälinen etsintäkuulutus vuonna 2014, ja hän on ollut useita kertoja Euroopan etsityimpien listalla. Oikeudenkäynnissä hän kertoi olleensa vuodesta 2014 asti tietoinen, että häntä epäillään rikoksista. Hän sanoi oleskelleensa ainakin Turkissa ja Irakissa ja käyttäneensä useita eri henkilöllisyyksiä.

Alinko oli viranomaisten tavoittamattomissa vuoteen 2020 asti, jolloin Suomeen saatiin tieto, että hän oleskelee Turkissa.

– Keväällä 2020 (syytetty) oli itse yhteydessä jutun tutkinnanjohtajaan ja oli kiinnostunut tulemaan vapaaehtoisesti Suomeen. Hän ei kuitenkaan tullut Suomeen, vaikka asiaa pyrittiin edistämään monin tavoin KRP:n sekä Suomen suurlähetystön toimesta, syytteessä sanotaan.

Elokuussa 2020 Alinko vangittiin Turkissa, sillä häntä epäiltiin maassa tapahtuneesta rikoksesta. Tällöin hän otti taas yhteyttä Suomeen ja pyysi tutkinnanjohtajalta, että hänet luovutettaisiin pikaisesti Turkista Suomeen. Luovutusmenettelyä ei kuitenkaan saatu järjestettyä, eikä Alinko tullut vankilasta vapauduttuaan vapaaehtoisesti Suomeen.

Tänä keväänä Turkki ryhtyi karkottamaan miestä, jolloin hänet lopulta saatiin Suomeen ja vangittiin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja