Video: Suomen etsityimpiin rikollisiin lukeutunut Arman Alinko tuotiin oikeuden eteen – pysyy edelleen vangittuna

0:25
Video: Raskaista rikoksista syytetty Arman Alinko saapui aamulla Helsingin käräjäoikeuteen

Suomen etsityimpiin rikollisiin lukeutunut irakilaismies vastaa tänään rikossyytteisiinsä Helsingin käräjäoikeudessa. Syytteiden mukaan ura autokauppiaana ajautui rikollisille poluille.

Irakilaista vuonna 1977 syntynyttä Arman Enrique Alinkoa syytetään törkeistä huumausainerikoksista ja törkeistä petoksista. 

Petosrikokset koskevat miehen Suomessa pyörittämää autokauppaa.

Etupäässä syytteissä on kyse siitä, että Alinko oli höynäyttänyt rahoitusyhtiöitä esimerkiksi osamaksusopimuksissa, mutta asianomistajien joukossa on myös yksityishenkilöitä. 

Törkeät petokset ja kavallukset ovat syytteiden mukaan tapahtuneet Espoossa 2013.

Jäi kiinni Puolassa

Törkeät huumerikokset puolestaan koskevat suurempaa huumeliigaa, jossa Alinko oli syytteiden mukaan levittänyt ja maahantuonut muiden liigalaisten kanssa suuria määriä huumeita Suomeen.

Syytteiden mukaan rikoksentekopaikka ja -aika on vuosi 2014 ja Helsinki.

Alinko otettiin aikanaan kiinni Puolasta, jossa hänen käytössään olleesta henkilöautosta löytyi huumeita rakenteisiin piilotettuna. Autossa oli muun muassa 14 kiloa amfetamiinia ja yli 12 000 ekstaasitablettia.

Syyttäjän mukaan huumerikollisuus oli törkeää erittäin vaarallisten aineiden ja niiden suurien määrien sekä kansainvälisesti organisoidun toiminnan perusteella.

Pyysi päästä vapaaksi

Asian käsittely alkoi aamulla kello 9 Helsingin käräjäoikeudessa. Alinko on myöntänyt pääosan rikosten teonkuvauksista. Hän on myöntänyt törkeät huumerikokset.

Alinko saapui saliin aamulla asianajajansa kanssa vakavan oloisena ja tummaan pukuun pukeutuneena. Hän ei peittänyt kasvojaan median kuvatessa häntä, mutta piti katseensa vaiteliaasti alaviistossa.

Yleisö pyydettiin pois salista noin tunti käsittelyn alusta, koska oikeuskokoonpano käsitteli miehen henkilökohtaisia asioita. Ne haluttiin esittää yleisön kuulematta.

Alinko pyysi päästä vapaaksi tutkintavankeudesta. Hän olisi tahtonut tutkintavankeuden sijaan tehostettuun matkustuskieltoon.

Syyttäjä vastusti pyyntöä, koska viimeksi mies karkasi maasta, kun poliisi alkoi tutkia hänen rikoksiaan. Myös oikeuden puheenjohtaja toi esiin karttamisvaaran. 

– Matkustuskielto ei tehostettunakaan ole nyt riittävä pakkokeino. Oikeudenkäynnin loppuun saattaminen on turvattava. Alinko määrätään pidettäväksi edelleen vangittuna, oikeuden puheenjohtaja totesi. 

Käsittely jatkuu 9. kesäkuuta käräjäoikeudessa.

Europolin etsimä

Alinko oli vuosia etsintäkuulutettu, ja viranomaiset julkaisivat hänen kuvansa miehen löytämiseksi Europolin etsityimpien listalla.

Lopulta mies saatiin kiinni ja kuljetettiin Suomeen viime tammikuussa.

Alinko on syytettynä massiivisten huume-erien junailusta Suomeen. Liiga, johon epäilyt liittyvät paljastui vuonna 2014. Tällöin keskusrikospoliisi tiedotti takavarikoineensa yhdessä Hollannin ja Puolan viranomaisten kanssa huomattavan määrän hasista, amfetamiinia, ekstaasia ja LSD:tä.

Asiaa puitiin 20 henkilön osalta vuonna 2015 Espoon käräjäoikeudessa, joka tuomitsi useamman henkilön yli 10 vuoden vankeusrangaistukseen. Alinko jäi kuitenkin puuttumaan joukosta.

Hän oli karkuteillä aivan huumeliigajutun esitutkinnan alkumetreiltä saakka. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja