Navalnyin myrkyttäminen sai länsimaat, Naton ja EU:n pillastumaan: "Jälleen kerran – halveksittava ja pelkurimainen teko"

Saksan hallitus uskoo Navalnyn saaneen hermomyrkkyä – mitä on pahamaineinen Novitshok? 3:15
Saksan hallitus sanoo Navalnyn saaneen hermomyrkkyä – mitä on pahamaineinen Novitshok?

Venäläisen oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin myrkytys tuomittiin jyrkin sanoin länsimaissa. Saksan hallitus kertoi tänään, että Navalnyi myrkytettiin novitshok-myrkkyihin kuuluvalla aineella. 

– On varmaa, että Aleksei Navalnyi on rikoksen uhri. Hänet oli tarkoitus hiljentää. Saksan hallituksen puolesta tuomitsen tämän voimakkaimmalla mahdollisella tavalla, sanoi liittokansleri Angela Merkel.

Britannian pääministeri Boris Johnson kutsui myrkytystä "pöyristyttäväksi", ja Ranskan ulkoministeri Jean-Yves Le Drian sanoi sen olleen "järkyttävä ja vastuuton".

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen sanoi puolestaan, että kyseessä oli – jälleen kerran – halveksittava ja pelkurimainen teko.

– Venäjän kansalaisilla on oikeus ilmaista mielipiteensä rauhanomaisesti ilman, että heidän tarvitsee pelätä minkäänlaista, eikä varsinkaan kemiallisilla aseilla tehtyä, kostoa, kirjoitti YK:n turvallisuusneuvoston edustaja John Ullyot Twitterissä.

Sotilasliitto Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin mielestä järkyttävä kemiallisen aseen käyttö alleviivaa täydellisen ja läpinäkyvän tutkimuksen tarvetta Venäjällä.

– Aleksei parantuu varmasti, mutta hyökkäyksestä vastuussa olevat valtiolliset terroristit joutuvat elämään ikuisesti häpeänsä kanssa, kirjoitti Navalnyin vaimo Julia Twitterissä.

Lue myös:

    Uusimmat