Etkö voi lopettaa ärtymystä aiheuttavien ihmisten seuraamista somessa? Professori kertoo, mistä se johtuu

Women's Healthin toimittaja huomasi selaavansa somessa ihmisten käyttäjätilejä, ottavansa kuvakaappauksen herkullisesta aiheesta ja aloittavansa juoruilemisen ystäviensä kesken. Se sai hänet pohtimaan, miksi me toimimme näin ja onko siinä mitään järkeä? 

Pamela Rutledge, mediapsykologian professori Fieldingin yliopistosta sanoo, että kyseisen toiminnan taustalla on usein puhdas uteliaisuus. Siksi seuraamisen lopettaminen ei, ärtymyksestä huolimatta, vain onnistu.

– Saatamme olla uteliaita sen suhteen, mikä tekee tietyistä ihmisistä somessa seurattuja. Se saattaa laajentaa sitä, miten ymmärrämme sosiaalista mediaa ja sen sääntöjä, Rutledge sanoo Women's Healthille. 

Lisäksi suosittujen tilien kautta saattaa huomaamattaan saada vaikka lomanviettovinkin tai muuta hyödyllistä tietoa. Se ei silti tarkoita, että haluaisi välttämättä olla samanlainen kuin seuraamansa henkilö. 

Vanha kunnon kateus

Toinen, ei niin imarteleva, selitys on se, että olet kateellinen seuraamillesi henkilöille tai haluat kokea ylemmyyttä heitä kohtaan. 

– Jos toisten saavutukset tai elämä motivoivat sinua saavuttamaan asioita, siitä on sinulle apua. Mutta jos vain vertailet asioita, joita et voi muuttaa, se saa sinut vain vihaamaan muita enemmän, koska omanarvontuntosi laskee, Rutledge toteaa.

Monille sosiaalinen media on tapa käsitellä omia ahdistuksen ja ärtymyksen tunteitaan julkaisuja seuraamalla. Toisaalta vihainen tai ikävä kommentointi muita kohtaan ei ole järkevää käytöstä, ja olisi tärkeää muistaa, että sometilienkin takana on aina tavallinen, tunteva ihminen. 

Oletko addiktoitunut?

Loppujen lopuksi monille tiettyjen kiinnostavien henkilöiden seuraaminen somessa on jonkinlainen addiktio. Se, kuinka haitallinen riippuvuus on kyseessä, riippuu siitä, millaisia tunteita oma käytös aiheuttaa.

– On syytä pohtia, hyödyttääkö seuraaminen oikeasti sinua jotenkin. Jos ei, kannattaa vain sulkea laitteet ja keskittyä oikeaan elämään.

– Loppujen lopuksi toisten elämän seuraamisesta aiheutuvat negatiiviset tunteet vahingoittavat eniten juuri sinua, Rutledge muistuttaa.

Lue myös:

    Uusimmat