Etkö kostu? 14 syytä naisen alapään kuivuuteen – syy ei aina ole kiihottumisessa

Saako intiimialueen karvoitusta sheivata? Gynekologi vastaa: ”ei se ihan kiellettyä ole” 1:24
Videolla gynekologi kertoo, saako intiimialueen karvoitusta sheivata.

Alapään kuivuuden taustalla voi olla monia eri syitä. Liukuvoiteeseen turvautumista ei kannata häpeillä.

Satunnaiset ongelmat kiihottumisen ja kostumisen kanssa ovat tavallisia vaivoja, joihin lähes jokainen nainen törmää elämänsä aikana. Kun emätin ei kostu eikä laajene riittävästi, yhdyntä ei onnistu ja se tuottaa nautinnon sijaan kipua.

Jos vaiva jatkuu pitkään, voidaan puhua naisen seksuaalisesta kiihottumishäiriöstä. Sen taustalla voi olla monia eri tekijöitä, joista moni ei liity kiihottumiseen.

Amerikkalainen gynekologi Jessica Shepherd sanoo Women’s Healthille, että emättimen kuivuudesta johtuvat ongelmat ovat yleisempiä kuin naiset luulevat. Liukasteeseen turvautumista ei kannata aristella tai hävetä.

Lehden haastattelemat asiantuntijat listasivat mahdollisia syitä sille, ettei nainen kostu.

1. Et luontaisesti kostu

Gynekologi Shepherd kertoo, että alapään kostuminen on yksilöllinen ominaisuus siinä missä hikoilu tai maidontuottokin. Jos kostuminen on hankalaa kiihottumisesta huolimatta, kannattaa tutustua liukuvoiteisiin. Ne saavat seksin tuntumaan nopeasti paremmalta.

2. Esileikki jäi puutteelliseksi

Esileikin tarkoitus on valmistaa seksikumppaneita tositoimiin – usein yhdyntään. Yhdyntää edeltävä hyväily on tärkeää etenkin naiselle, vaikka kostuminen voi olla mahdollista ilmankin. Pikaseksisessioissa kannattaa jälleen kerran muistaa yksi asia: liukuvoide.

Aivojen sanotaan olevan tärkein seksielin. Jos kumppani tuntuu tylsältä ja epäkiinnostavalta eikä hän jaksa nähdä vaivaa toisen nautinnon eteen, on tunnelmaan pääseminen ja kiihottuminen vaikeaa. Tällaisessa tilanteessa kannattaa miettiä, onko seksin harrastamisessa ylipäätään järkeä.

3. Sinulla on hiivatulehdus

Mikäli alapää on aiemmin kostunut, voi kuivuuden syynä olla hiivatulehdus. Yleiselle naisten vaivalle altistavat esimerkiksi raskaus, antibioottien tai ehkäisypillerien käyttö, diabetes, immuunivajaustilat, tiukat vaatteet sekä hengittämättömät vaatteet, Terveyskirjasto listaa.

Usein kuivuus ei kuitenkaan ole ainoa merkki infektiosta. Hiivatulehduksen tyypillisiä oireita ovat voimakas kirvely, kutina tai ärsyttävä tunne sekä kokkaremainen valkovuoto.

4. Imetät

Prolaktiini-niminen hormoni kiihottaa rintarauhasen kasvua ja maidoneritystä. Imettävillä naisilla prolaktiini-tasot ovatkin koholla. 

Valitettavasti prolaktiini voi laskea estrogeenitasoja, mikä puolestaan heijastuu alapään kuivuuteen. Synnytys- ja naistentautien professori Mary Jane Minkin Yalen yliopistosta kertoo, että liukuvoiteisiin ja sekä kuivuutta hoitaviin voiteisiin voi turvautua myös imetyksen aikana.

5. Käyt läpi vaihdevuosia

Kun munasarjojen toiminta alkaa heiketä, vähenee myös niiden tuottama naishormoni estrogeeni. Estrogeenin puutteesta johtuen emättimen limakalvo ohenee, mistä puolestaan seuraa kuivuutta. Lisäksi alapäässä voi ilmetä kirvelyä sekä yhdyntäkipuja.

Ongelmaa voidaan hoitaa joko hormonihoidoilla tai estrogeenia sisältävillä emätinvoiteilla ja -puikoilla. Myös liukuvoiteita kannattaa kokeilla seksin sujuvoittamiseksi.

6. Syöt ehkäisypillereitä

Estrogeenipitoisuuteen vaikuttavat ehkäisypillerit voivat aiheuttaa alapään kuivuutta. Jos kuivuuden syyksi epäilee ehkäisypillereitä, kannattaa kokeilla liukuvoidetta tai puhua lääkärin kanssa ehkäisymenetelmän vaihtamisesta.

7. Käytät allergia- tai masennuslääkkeitä

Monet lääkkeet voivat vähentää naisen kiihottumista ja aiheuttaa emättimen kuivuutta. Tällaisia lääkkeitä ovat esimerkiksi antihistamiinit, serotoninergiset masennuslääkkeet sekä eräät verenpainelääkkeet.

8. Kuukautisesi ovat alkamassa

Kuukautiskierto voi vaikuttaa alapään kostumiseen. Kuivuutta voi ilmetä ovulaation jälkeen kuukautisten lähestyessä, kun estrogeeni- ja keltarauhashormonitasot ovat matalla. 

9. Käytät vesipohjaista liukastetta

Liukuvoiteet ovat mainio keino kiertää emättimen kuivuuteen liittyvät seksiongelmat, mutta vesipohjaiset liukkarit voivat itse asiassa lisätä kuivuutta, naisten terveyteen erikoistunut lääkäri Jennifer Wider kertoo Women’s Healthille.

Silikoni- ja öljypohjaiset liukuvoiteet ovat vaihtoehtoja vesipohjaisille tuotteille.

10. Sinulla on pitkäaikaissairaus

Tietyt sairaudet, kuten kilpirauhashäiriöt sekä Sjögrenin oireyhtymä, voivat aiheuttaa silmien ja suun mutta myös emättimen kuivumista ja yhdyntäkipuja.

Mikäli emättimen kuivuuteen liittyy sairauksiin viittaavia oireita, kannattaa asiasta puhua lääkärin kanssa.

11. Peset alapäätäsi liikaa

Alapään liiallinen pesu voi ärsyttää ja kuivattaa emätintä. Pesuun ei tarvita saippuaa vaan siihen riittää lämmin vesi. Vaginalla omat luonnonmekanisminsa happamuustasapainon säätelyyn.

Intiimialueelle käytetyt tuotteet voivat pahimmillaan tuhota vaginan hyvät bakteerit, jotka taistelevat tulehduksia vastaan. Seurauksena voi olla esimerkiksi hiivatulehduksia ja virtsaputkentulehduksia.

12. Tupakoit

Emättimen kostuminen johtuu lisääntyneestä verenkierrosta intiimialueella. Tupakointi heikentää verenkiertoa myös lantion seudulla, mistä voi seurata kuivuutta.

Tupakoinnin lopettaminen kannattaa siis myös seksielämän takia.

13. Olet stressaantunut

Stressaantuneena hetkeen heittäytyminen ja kiihottuminen on vaikeaa. Rentoutusharjoitukset ja muut stressiä lievittävät elämäntavat voivat auttaa palauttamaan seksihalut.

Myös masennus ja pakko-oireinen häiriö voivat heikentää naisen kiihottumista.

14. Et juo tarpeeksi vettä

Huono nesteytys kuivattaa elimistöä, myös alapäätä. Riittävä veden juominen voikin edistää emättimen kostumista.

Päivässä olisi hyvä juoda 1–1,5 litraa vettä.

Millaista on hyvä suuseksi, ja voiko"69"koskaan toimia? 2:51

Lue myös:

    Uusimmat