Älä anna ennakkoasenteiden pilata nautintoa – liukuvoide tuo lisäpotkua seksiin

Mitä sinulle tulee ensimmäiseksi mieleen sanasta liukuvoide? Vaikka kyse on tuotteesta, joka on tarkoitettu osaksi seksielämää ikään tai sukupuoleen katsomatta, moni ajattelee sen kuuluvan sänkykammarin puolelle ainoastaan silloin, jos petipuuhien parissa on jonkinmoisia ongelmia.

RFSU:n selvityksen mukaan vain 30 prosenttia suomalaisista on käyttänyt liukuvoidetta viimeisen vuoden aikana. Yksi suurimmista syistä tulokselle on, ettei kuluttaja koe tarvetta liukuvoiteille. Miksi näin?

Miksi suomalaiset eivät käytä liukuvoidetta?

En tunne tarvetta 67 %
En ymmärrä miksi pitäisi käyttää 16 %
En tunne tuotteita 14 %
Ei tunnu luonnolliselta 12 %
En ymmärrä mikä tuote sopisi minulle/meille 5 %
Ostaminen kiusallista 5 %
Tahraavaa 4 %
Tuntuu häiriötekijältä kun ottaa esiin/käyttää 4 %
Kiusallista ehdottaa liukuvoidetta 3 %
Liian kallista 2 %
Vaivalloista käyttää 2 %
En tiedä mistä voi ostaa 1 %
Tuoksu ei ole hyvä 1 %
Lyhyt säilyvyysaika 1 %
Yritän tulla raskaaksi enkä siksi halua käyttää 0 %
Maistuu pahalle 0 %
Muu syy 9 %

Lähde: RFSU, N=511

– Olettamus on, että liukuvoiteita käytetään ainoastaan ongelmanratkaisuun. Eli joko limakalvojen kuivuuteen, joka voi liittyä raskauteen, ikääntymiseen, hormonitoiminnan muutoksiin tai parisuhteen vaihteluihin tai silloin kun limakalvot ovat heikot tai on kostumisongelmia, erityistason seksuaaliterapeutti Sari Mäki kuvailee.

– Olen aivan toista mieltä. Liukuvoide tekee kosketuksesta erilaista, Mäki jatkaa.

–  Esimerkiksi liukuvoiteet, jotka lisäävät lämmöntunnetta tai verenkiertoa sukuelinten alueella, ovat tarkoitettu nautinnon lisäämiseen.

Mäki toivoisikin, että liukuvoidetta kokeiltaisiin myös nautinnon näkökulmasta.

– Se saa myös seksin tuntumaan nopeammin paremmalle. Jos esimerkiksi kostuminen ei luonnistu nopeasti, esileikkiin ole niin paljon aikaa, mutta molemmat pääsevät seksissä hyvin mukaan, siinä liukuvoide voi tuoda lisäluistoa ja tekee seksistä nopeammin paremman tuntuista.

Myös liukuvoiteiden tuoksut ja maut voivat toimia kiihottavana lisänä. Mäki muistuttaa, että makutuotteet antavat lisäiloa myös suuseksiin.

Tarjoa kumppanillesi elämyksiä

Myös ennakkoluulot jylläävät: monet ajattelevat liukuvoiteiden olevan tarkoitettu ainoastaan anaaliyhdyntään.

– Siinä se (liukuvoide) on toki aivan välttämätön, peppuseksin näkökulmasta. Kyse on turvallisuuskysymyksestä, koska heikot limakalvot vahingoittuvat helposti, Mäki muistuttaa.

Näin lisäät nautintoa

– Pyrkikää pois yhdyntäkeskeisyydestä

– Hanki välineitä itsetyydytykseen sekä yhteiseen seksiin

– Liukuvoide lisää sukuelinten tuntemuksia

– Käytä tuotteita, jotka lisäävät sukuelinten verenkiertoa

Vinkit: Erityistason seksuaaliterapeutti Sari Mäki

Mäen mukaan ihmisten tulisi myös ymmärtää, ettei seksi ole pelkästään yhdyntää.

– Jos haluaa tarjota kumppanille muita elämyksiä, se voi olla hieromista, hyväilyä, välineiden käyttöä eli nauttimista yhdessä kaikilla keinoilla johon kumpikin on valmis. Näissäkin voidaan lisätä tuntemuksia liukuvoiteen avulla.

– Liukuvoidetta voi käyttää vaikkapa osana hierontaa. Jos ajatus liukuvoiteen käytöstä tuntuu vaikealle, kannattaa aloittaa neutraalista tuotteesta, jota voi käyttää ensin vartalon hyväilemiseen ja kokeilee sitten, miltä se tuntuu alapään alueella, Mäki kannustaa.

Lue myös:

    Uusimmat