Ethän pilaa näköäsi omilla teoillasi?

Silmät palvelevat ihmistä joka päivä heräämisestä nukkumaanmenoon asti. Huolehditko niistä niiden ansaitsemalla tavalla? Health-verkkosivuston haastattelema optometristi Deeba Chaudri varoittaa näköä vahingoittavista tavoista.

Piilolinssit silmillä nukkuminen

Joitakin piilolinssejä voi pitää silmissä yön yli, mutta niissäkin on riskinsä. Silmätautioppiin keskittyneen American Academy of Ophthalmology -akatemian tekemän selvityksen mukaan riski sarveiskalvon haavaumaan on 10–15 kertaa suurempi niillä, jotka käyttävät jatkuvakäyttöisiä piilolinssejä kuin niillä, jotka poistavat piilolinssit yöksi.

Muilla kuin jatkuvakäyttöisillä piilolinsseillä nukkumista ei kannata edes harkita: kun sarveiskalvo ei saa riittävästi happea, alttius tulehduksille kasvaa.

Jos herää nukahdettuaan vahingossa piilolinssit silmillä, niin kannattaa odottaa 20–30 minuuttia ennen linssien poistamista, kosteuttaa silmiä silmätipoilla ja pitäytyä silmälaseissa loppupäivän. Jos linssin ottaa heti pois kuivasta silmästä, se saattaa jopa rikkoontua silmään.

Silmien koskettelu ja hierominen

Silmiä ei pidä tarpeettomasti tökkiä tai hieroa. Jos ne kutisevat ja tunnet pakottavaa tarvetta koskea, kannattaa pitää silmäluomi suljettuna ja koskea vain silmän ulkopuolta. Liian raju hinkkaaminen voi johtaa verisuonten katkeamiseen tai tulehdukseen.

Kannattaa myös huomata, että silmän limakalvot keräävät helposti likaa ja bakteereja. Jos hieroo silmiään vaikka käteltyään toista ihmistä, voi hyvinkin tulla siirtäneeksi mahdolliset flunssapöpöt itseensä.

Ruudun tuijottaminen yötä päivää

Digitaaliset laitteet, kuten kannettavat tietokoneet, tabletit ja älypuhelimet, heijastavat silmiä rasittavaa sinistä valoa. Näyttöpäätteiden tuijottaminen tuntikausia voi johtaa päänsärkyyn ja unettomuuteen. Chaudri vertasi silmien kokemaa rasitusta juoksuun: jos ihminen määrättäisiin juoksemaan pysähtymättä tuntikausiksi, pohkeet olisivat sen jälkeen kipeät. Samoin käy silmille, jos ne eivät saa hetkenkään taukoa ruudulta.

Jo siitä voi olla apua, että pitää jokaista näytön edessä viettämäänsä 20 minuuttia kohti 20 sekunnin tauon, keskittää katseensa jonnekin kaukaisuuteen ja tietoisesti räpyttelee silmiä.

Rajauskynän käyttäminen sisäluomella

Vaikka sisärajaus meikkikynällä alaripsien tyveen voi tuoda ulkonäköön kaivattua dramaattisuutta, siinä on riskinsä. Sisäluomelle levitettävä rajauskynä sekoittuu kyynelnesteeseen, ja pienet meikkihiukkaset voivat kantaa tulehdusta aiheuttavia bakteereja tai tarttua piilolinsseihin. Bakteerit viihtyvät erityisesti nestemäisissä rajausväreissä.

Nukkuminen meikit naamalla

Iho voi ärtyä meikit naamalla nukkumisesta. Ylä- tai alaluomelle saattaa ilmestyä laiskuuden seurauksena jopa aristava ja punoittava näärännäppy. Irtoripsistä haaveilevan kannattaa niin ikään muistaa, että jos ripsiä hieroo unissaan, sarveiskalvolle voi päästä liimaa ja seurauksena olla vakava tulehdus.

Vanhentuneiden tuotteiden käyttäminen

Parasta ennen -päivämääränsä ohittaneista piilolinssinesteistä kannattaa hankkiutua eroon. Koska ne sisältävät linsseistä bakteereja tappavia aineita, niiden on syytä toimia kunnolla. Myös silmätipoilla on parasta ennen -päivämäärät.

Älä liioin huuhtele tai säilytä linssejä ei-steriilissä nesteessä, kuten hanavedessä. Muuten seurauksena voi olla vakava silmätulehdus.

Aurinkolasien unohtaminen talvella

Monet mieltävät aurinkolasit vain kesän asusteeksi. Talvella niiden käyttäminen voi olla kuitenkin entistäkin tärkeämpää, sillä lumi heijastaa auringonvaloa. Ilman kunnollista UV-suojaa seurauksena voi olla vaikka lumisokeus eli sarveiskalvon pinnan kivulias palovamma.

Lähteet: News.health.com, Tohtori.fi

Kuva: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat