Mainos

Espoolaismies teki erikoisen elokuvan Länsimetron takia lakkautetusta bussilinjasta: "Nyt kun se puuttuu, monella on tyhjä olo"

1:39

MTV Uutisten Mika Tommola oli mukana Mika Koivusalon elokuvan ensi-illassa. 195 kertoo Länsimetron myötä lakkautetusta bussilinjasta 195. Linja oli monille rakas.

Mika Koivusalo on tehnyt erikoisen elokuvan.

Bussi 195 nitkahtaa liikkeelle Espoon Latokasken koulun pysäkiltä. Kamera kuvaa eteenpäin, tuulilasin läpi.

Bussi kiihdyttää matkavauhtiin, kolisee, heiluu ja huojuu, sitten kuuluu kuvan ulkopuolelta suuntavilkun naksutus. Katsoja näkee, miten bussi pysähtyy pysäkille, joku nousee kyytiin – ja matka jatkuu.

Linja 195

195 oli yksi Espoon vanhimpia bussilinjoja. Se sai alkunsa maaliskuussa vuonna 1962, kun uusi Tapiola 1 -linja aloitti liikennöinnin. 

195 The Movie -elokuva esittää bussilinja 195:n matkan Espoon Latokaskesta Helsingin Kamppiin. Elokuvan tekijä on Latokaskessa asuva Mika Koivusalo, joka on koko ikänsä käyttänyt linjaa 195.

Ja sitä se on seuraavat 58 minuuttia: käsivaralla bussin tuulilasin läpi kuvattua heiluvaa kuvaa, bussin edetessä Espoon laitamilta Helsingin Kamppiin. Ei spiikkiä, ei musiikkia, ei mitään muuta kuin bussi ja näkymässä lipuvat autot, talot ja liittymät sekä loppukesän maisemat.

"En odottanut, että tästä tulisi tällaista tapahtumaa"

Elokuvan nimi on 195 ja sen ohjannut, kuvannut ja leikannut Mika Koivusalo jännittää Kino Tapiolan projektorihuoneessa, että tuleeko sitä kukaan katsomaan.

– Siinä mielessä jännittää, että en odottanut, että tästä tulisi tällaista tapahtumaa. Kuvasin tämän elokuussa, että sitten kun metro aloittaa ja varsinaiset linjat loppuvat, niin laitan tämän YouTubeen. Mutta sitten tästä tuli jonkinlainen massahysteria, ja sitä vähän ihmettelen, naureskelee Koivusalo projektorihuoneessa.

– Tiesin kyllä, että linja 195 koskettaa hyvin monia. Nyt kun se puuttuu, niin monella on tyhjä olo, kuin tyhjässä bussissa.

"Oli kiva, että pääsi vielä matkalle"

Satakunta ihmistä istuu hiiskumatta elokuvateatterissa koko esityksen ajan. Vain muutama katsoja väsyy ja poistuu kesken.

– Tykkäsin tosi paljon. Tuo linja oli minulle tärkein kaikista ja sitä on ollut ikävä. Oli kiva, että pääsi vielä matkalle, iloitsi nuori espoolainen Riitta.

– Ei siinä draamallisesti kauhean jännittäviä kohtia ollut, mutta se oli monella tavalla hyvin tuttu reitti, kun on koko ikänsä kulkenut tuota reittiä, kertoi Riittaa vähän iäkkäämpi Petri, Espoosta hänkin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja