Mainos

Espanja maallistuu - siviilivihkiminen kirkkohäitä suositumpaa

Espanjassa solmittujen avioliittojen määrä on vähentynyt noin viidenneksen vuosituhannen alusta. Espanjaa riivaava talouslama on lisännyt siviiliavioliittoja, koska ne tulevat kirkollisia seremonioita halvemmiksi. Siviiliavioliittoja oli viime vuonna enemmän kuin kirkollisia.

Espanjaa pidetään muualla maailmassa yhä hyvin katolisena maana. Toki se on valtaosin roomalaiskatolinen maa, mutta ei enää välttämättä kovin uskonnollinen. Maallistuminen on edennyt kovaa vauhtia Francon diktatuurin jälkeen, 35 demokratian vuoden aikana.

Yhtenä osoituksena tästä voi pitää siviiliavioliittojen määrän nopeaa kasvua. Viime vuonna niitä oli enemmän kuin kirkollisia vihkimisiä, ensi kerran menneen vuosikymmenen aikana.

Siviilivihkimisiä oli Espanjan tilastokeskuksen mukaan noin 95 000, kirkollisia 80 000. Huomiota herättää se, että kirkkovihkiäisten määrä on pudonnut puoleen vuoden 2000 tasosta.

Maallistuminen ja lama syinä

Sosiologit näkevät ilmiöön pääasiassa kaksi syytä: ensinnäkin nopea maallistuminen, toiseksi nykyinen paha talouslama. Uskonnollinen vihkiminen seremonioineen ja juhlineen tulee selvästi maallista avioitumista kalliimmaksi.

Avioliittojen määrä on yleensäkin viime vuosina vähentynyt. Vuonna 2009 niitä solmittiin noin 40 000 vähemmän kuin vuosituhannen alussa. Kun lama joskus päättyy, kirkollisten vihkimisten määrä alkaa todennäköisesti kasvaa, sillä perinteisellä kirkkoavioliitolla on Espanjassa paljon kannatusta maallistumisesta huolimatta.

Espanjassa voi jo 14-vuotias avioitua tuomarin erityisluvalla. Viimeisen kymmenen vuoden aikana nelisen sataa alle 15-vuotiasta on saanut tällaisen erityisluvan. YK:n lastenoikeuksien komissio on kehottanut Espanjaa nostamaan ikärajan kuuteentoista vuoteen.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.