Esitutkinta valottaa Puotilan surman taustoja – tekaistu velka ja velanperijöiden kuumottelu ajoi ampujan epätoivoon: "Ne on sairaita oikeesti"

MTV oikeudessa: Puotilan ampumisen oikeudenkäynti alkaa tänään – uhrin puoliso huusi heti alkuun: "Vi*un huoranpenikka, vi*un paska!" 0:52
Katso video: Uhrin omainen huusi epäillylle heti Puotilan ampumisen oikeudenkäynnin alussa.

Poliisin esitutkintamateriaali valottaa Puotilassa tapahtuneen henkirikoksen taustoja. Kolmekymppisen miehen ampumisen taustalla oli poliisin käsityksen mukaan pidempään jatkunut kiristysvyyhti, jossa ampujalta yritettiin kyniä jopa 200 000 euroa tekaistun velan varjolla.

Viisikymppinen, nyt murhasta syytetty mies ampui nuoremman kolmekymppisen miehen Puotilan venesataman liepeillä keskellä kirkasta päivää 23. marraskuuta 2022.

Henkirikos tuli poliisin tietoon, kun ampuja soitti paikalta itse hätäkeskukseen. Mies kertoi jo päivystäjälle, että oli ampunut miehen pitkään jatkuneen uhkailun takia.

Uhkailusta poliisi tiesikin jo.

Viisikymppinen mies oli soittanut poliisin vihjepuhelimeen jo syyskuussa ja kertonut "tuttavansa" kokemasta kiristyksestä ja pelottelusta. Poliisi oli tämän jälkeen ollut häneen yhteydessä aktiivisesti.

Velka kiepsahti toisin päin

Kiristäminen ja uhkailu alkoi sen jälkeen, kun mies viime elokuussa yritti itse periä takaisin kauan sitten antamaansa kymppitonnin velkaa.

Velan ottaneen kolmekymppisen miehen kanssa sovittu tapaaminen sai erikoisen käänteen, kun mies ilmoittikin, että viisikymppinen mies olisi hänelle velkaa jopa 200 000 euroa.

Kolmekymppinen mies antoi syyksi "vasikoinnin", joka oli tuonut hänelle vankilatuomion huumejutussa. Esitutkintamateriaalin perusteella syy oli tuulesta temmattu.

Kolmekymppinen mies uhkaili viisikymppistä puukolla. Hänen mukanaan ollut tunnettu ammattirikollinen löi viisikymppistä nyrkillä naamaan.

Viisikymppinen mies pakeni tapaamisesta ja alkoi pian saada uhkaavia viestejä kaksikolta. Molemmilla oli kytköksiä United Brotherhood -jengiin.

"Tuun huomenna käymään siinä sun kotona"

Kaksikko vaati uutta tapaamista tiukkaan sävyyn.

– Tuun huomenna käymään siinä sun kotona ku ei ukosta kuulu mitään, nyrkkiä käyttänyt velanperijä viestitti.

– Etkö säkään saatanan ämmä osaa vastata siihen vitun luuriin?? Jos siihen puhelimeen on niin helvetin vaikea vastata niin kuten aiemmin sanoin, tuun sitten tapaamaan sinua sinun kotiisi. Ja turha alkaa väittään että täs oltas jotain uhkailtu tms, hän jatkoi myöhemmin.

Myös kolmekymppinen mies lähetteli viisikymppiselle kuumottavia viestejä syksyn mittaan:

– Koitappa kerätä miehisyyden rippeet ja siihen vähän rohkeutta päälle et saatais tapaaminen aikaseks.

– Mä käyn kohta hakee sulle HM:stä mekon, hän kirjoitti eräässä viestissään.

"Nää on kaliiberia seuraava"

Alamaailman tekijöiden puheet saivat viisikymppisen miehen epätoivon valtaan. Miestä rassasi etenkin se, että hänen kotiinsa oli uhattu tulla.

Mies koki, että hänen perheensä on vaarassa – erityisesti siksi, että viesteissä oli erikseen uhottu, että velkaa perittäisiin "loppuun asti" ja ettei sillä ole väliä, jos paikalla sattuu olemaan naisia tai lapsia. Mies koki myös, että hänen henkeään on uhattu.

Esitutkintamateriaalin perusteella mies kertoi kiperästä tilanteestaan useammalle läheiselle ja tutulle.

Viesteissä mies kuvaili, miten pelkää kaksikkoa aidosti. Hän myös kyseli apua tilanteeseensa.

– Ne on sairaita oikeesti, mies aloitti erään tuttavansa kanssa.

– Ku ei ne oo tavallisii narkkareita jotka varastelee kamoja ja kauppaa niitä. Nää on kaliiberia seuraava. Isoja vahvoja ukkoja ja rahaa hankitaan vaik mistä, hän viestitti.

Kukaan ei suostunut avuksi

Viisikymppinen mies yritti myös saada tuttujaan mukaan tapaamaan velanperijöitä. Kukaan ei suostunut.

Eräs henkilö oli aiemmin luvannut auttaa. Hän oli jopa uhonnut tuovansa mukanaan aseita:

– Noh jos oikeen pahaksi äityy tullaan ***** (toisen henkilön nimi) kaa täältä rynkyt mukana ei olis eka kerta !!! ***** (nimi) on aika hyvässä tikissä taas pari vuotta ollaan yhdessä treenattu.

Miehestä ei kuitenkaan kuulunut mitään sen jälkeen, kun hän sai tietää, keitä velanperijät ovat.

Tilanteensa takia viisikymppinen mies kantoi yllään luotiliivejä ja hankki turvakseen luvattoman käsiaseen.

– Mä oon pattitilanteessa enkä näe ulos pääsyä, hän viestitti eräälle.

Toinen laukaus selkään

Lopulta mies päätyi ampumaan kolmekymppistä velanperijää sovitun tapaamisen aikana marraskuun 23. päivä. 

Nyt syyttäjä vaatii miehelle rangaistusta murhasta.

Mies kiistää murhan, mutta myöntää ampuneensa vuonna 1988 syntyneen miehen hätävarjelun liioitteluna.

Oikeudenkäynti alkoi tänään. Syyttäjä muistutti oikeudenkäynnin alkupuolella, että syytetty kuitenkin ampui uhria kahdesti, ja että toinen laukauksista osui selkään. 

Lisäksi syyttäjän mukaan ampujan tapahtumapaikalta soittamassa hätäpuhelussa ei tullut esille mitään sellaista, mikä viittaisi miehen joutuneen turvautumaan ampumiseen hätävarjelutilanteessa.

Lue myös:

    Uusimmat