Mainos

Esitutkinta: Saari tyypillinen itsemurhatapaus

Opiskelija Matti Saari suunnitteli Kauhajoen koulusurmat erittäin tarkasti ja kylmäverisesti etukäteen.

Keskusrikospoliisin Kauhajoen koulusurmia koskevan esitutkinnan mukaan Saari teki päätöksen kouluampumisesta ja sen tarkemmasta ajankohdasta varmasti viimeistään tekoa edeltäneenä iltana.

- Tämä oli itsenäisyyden ajan törkein yksittäinen rikos: kymmenen murhaa, 12 murhan yritystä ja törkeä tuhotyö, sanoo rikostarkastaja Jari Neulaniemi keskusrikospoliisin Vaasan-yksiköstä.

Ainoa epäilty, Matti Saari, kuoli tapahtumapäivänä.

- Tutkinta on nyt päätetty sillä perusteella, että ketään ei voida asettaa syytteeseen, Neulaniemi sanoo.

Selkeä itsemurhatausta

Neulaniemen mukaan rikostutkijat tilasivat kouluampumisia tutkineelta psykolgilta "rekonstruktiivisen, niin sanotun pyskologisen ruumiinavauksen".

- Sen mukaan Saari oli tyypillinen itsemurhatapaus, Neulaniemi sanoo.

Psykologi päätyi arvioonsa Saaren persoonallisuuden ja elämänkaaren sekä lähimenneisyyden tapahtumien perusteella.

Saaren persoonallisuuteen ovat myötävaikuttaneet muun muassa aikaisemmat koulukiusauskokemukset. Kauhajoella koulukiusaamista ei ollut ilmennyt.

Videot edellisenä iltana

Saari oli tekoa edeltävänä iltana käynyt kuvaamassa omalla kamerallaan ampumaradalla ja koulun ulkopuolella. Tänään valmistuneen esitutkintamateriaalin mukaan näyttäisi siltä, että Saari on kuvannut You Tubessa julkaisemansa videot yksin.

Saari kuvasi kello 18.09 - 18.46 ampumaradalla otokset, joissa hän sanoo ”You will die next” ja ”Goodbye” eli "Sinä kuolet seuraavaksi" ja "Hyvästi".

Kello 19.36 - 19.38 Saari kuvaa koulurakennusta, kääntää kameran itseään kohti ja sanoo muun muassa: ”No niin, huomenna tässä koulussa minä tulen tappamaan monia ihmisiä.”

Jätti viestin jälkeensä

Matti Saaren asunnosta löytyi käsin kirjoitettu viesti, jonka mukaan hän oli suunnitellut tämänkaltaista tekoa jo vuodesta 2002.

Viestissään hän kertoi inhoavansa ihmisiä ja yhteiskuntaa ja halunneensa aina murhata mahdollisimman monta ihmistä. Viestissään hän kertoi tappavansa kaiken eteensä tulevan.

Saari soitti teon jälkeen koulun tiloista matkapuhelimellaan hyvälle ystävälleen ja kertoi tälle ampuneensa juuri kymmenen ihmistä sekä sytyttäneensä useita tulipaloja. Hän kertoi myös, ettei rakennuksessa ole enää muita kuin hän ja poliisi ja että hän ampuu itsensä. Tässä puhelussa Saari kertoi suunnitelleensa asiaa kaksi vuotta.

Uhreihin ammuttu useita laukauksia

Rakennuksesta ja sen välittömästä läheisyydestä taltioitiin kaikkiaan 157 kappaletta 22-kaliiperisia hylsyjä.

Uhreista yhdeksän löytyi samasta luokkahuoneesta ja yksi koulun uuden osan pohjakerroksen käytävältä.

Kaikkien uhrien ensisijaisena kuolinsyynä olivat ampumavammat, joita kullakin uhreista oli 1 - 17 lähinnä pään ja ylävartalon alueella. Uhreista löytyi yhteensä 60 osumaa.

Matti Saaren poliisi löysi koulun vanhan osan toisesta kerroksesta tajuttomana. Hän oli ampunut itseään päähän, ja tekoase oli hänen vieressään. Saari toimitettiin Tampereen yliopistolliseen sairaalaan, jossa hän kuoli myöhemmin saman päivän aikana.

(MTV3)

KRP:N TUTKIJA KERTOO MM. SAAREN LÄÄKITYKSESTÄ

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.