Mainos

Esitutkinta: Hiihtopomoilla eri näkemykset Naganon nesteytyksistä

Hiihdon johtoryhmän toiminta Naganon 1998 olympialaisissa oli hyvin systemaattista. Kansainvälinen hiihtoliitto julkaisi aamuisin lista hemoglobiinitestiin joutuvista urheilijoista. Tämän jälkeen pelattiin minuuttipeliä.

— Ale (Antti Leppävuori) soittaa mulle ja multa menee tieto sitten lääkäreille, jotka on valmiina ja tippaletkut kytketään niihin urheilijoihin, jotka joutuvat testiin, ex-valmentaja Kari-Pekka Kyrö sanoo.

Naganossa päävalmentajana toiminut Leppävuori vahvisti poliisitutkinnassa, että toimintatapa oli Kyrön kuvailema.

Hän ei kuitenkaan muistanut, että kenelläkään urheilijoista olisi ollut Naganossa ongelmia liian korkeiden hemoglobiiniarvojen kanssa. Hän tähdensi, että kyse oli nesteytyksestä, jota käytettiin nestetasapainon säilyttämiseksi turnausluontoisissa kisoissa.

— En pysty yksilöimään nesteen laatua. Nesteytys ei ollut tuolloin kiellettyä, Leppävuori sanoi.

Kyrön mielestä puheet plasmalaajennuksesta urheilusuorituksen parantajana tai palauttajana ovat höpinää.

— Tämä käyttökohtahan on vihoviimeinen. Se sotkee keskittymisen ja on suoranainen terveydellinen riski, että laitetaan plasmalaajentajaa suoneen pari tuntia ennen kisaa, Kyrö sanoi kuulusteluissa.

Kyrö huomautti, että plasmalaajennus alentaa hemoglobiinia mutta nostaa samalla verenpainetta. Joskus oli vaikeuksia saada vuoto tyrehtymään, kun laskimotie oli aukaistu kuumaan urheilijaan.

— Se se kammottava tilanne olisi ollut, jos olis jääny vuotamaan kisa-aikana ja hiha sitten olisi ollut veressä, Kyrö sanoi.

Piiraiselta laukku Naganoon

Naganon olympialaisissa Olympiakomiteaa edustanut Jari Piirainen antoi Kyrön mukaan hänelle kisamatkalle laukun, jonka numerolukon koodi oli Piiraisen syntymäpäivä.

Laukussa oli Kyrön mukaan hiihtojoukkueen lääkkeet ja plasmalaajentajat. Piiraisen mukaan oikeaa tarinassa on vain numerolukon koodi.

— Kuljetin lääkäreiden nesteytysvälineet Trondheimiin 1997. Naganoon en ole plasmalaajentajia toimittanut tai toimituttanut, sanoi Piirainen kuulusteluissa.

Plasmalaajentajat eivät olleet noihin aikoihin kiellettyjen aineiden listoilla. Petoksesta epäillyt hiihtovaikuttajat sanoivat esitutkinnassa, että he ajattelivat niitä käytettävän nesteytykseen ja palautumiseen.

(MTV3 - STT)

Katso Jari Porttilan juttu:

Lue lisää:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.