Mainos

Erotatko sinä näiden tupakkatuotteiden eroa? Useat EU-maat kiertävät räikeästi nuuskan myyntikieltoa "purunuuskalla" – Tuttu näky Euroopan lomasaarilla

0:25
Katso video: Tästä purutupakassa on kyse

Useat EU-maat myyvät markkinoilla purutupakkaa, joka näyttää ja toimii hyvin samalla tavalla kuin ruotsalainen nuuska.

EU:n tupakkadirektiivi kieltää suussa käytettäväksi tarkoitettujen tupakkatuotteiden tuominen markkinoille. Ruotsi on Euroopan unionin ainoa valtio, jolla on poikkeuslupa perinteisen nuuskan myymiselle.

Direktiivissä määritellään kuitenkin erikseen purutupakan myyminen, jota ei koske artiklan 17 mukainen, markkinoille saattamisen kielto.

Euroopan komission Suomen edustuston päällikkö Antti Peltomäki vahvistaa, että tällainen poikkeus on tupakkadirektiivissä olemassa.

– EU:n tupakkadirektiivissä on artikla 17, jossa kielletään suussa käytettäväksi tarkoitetun tupakan saattaminen markkinoille, lukuun ottamatta Ruotsia. Direktiivissä määritellään kuitenkin erikseen purutupakan myyminen, jota ei koske artiklan 17 mukainen, markkinoille saattamisen kielto, Peltomäki toteaa.

Lomasaarilla kaupataan purupusseja turisteille

Tietyt Euroopan Unionin maat tuovatkin markkinoille purutupakaksi kutsuttua tuotetta, jonka käyttötapa on hyvin samantapainen kuin ruotsalaisen nuuskan.

MTV Uutiset selvitti, että esimerkiksi kreikkalaisella lomasaari Kosilla ruotsalaista purutupakkaa markkinoidaan turisteille kaupoissa aggressiivisesti. Pureskelupussien myydään myös esimerkiksi Saksassa ja Tshekissä.

Purutupakkakaappeja oli löydettävissä niin kioskeista, ruokakaupoista, tupakkamyymälöistä kuin anniskeluravintoloistakin. Tuotteen saatavuutta jopa mainostettiiin liikkeiden ikkunoissa "swedish snus"-kyltein.

Markkinoilta löytyi esimerkiksi V2 Tobaccon ja Swedish Matchin purutupakkatuotteita. Molemmat valmistajat ohjeistavat nettisivuillaan, että purutupakkaa voi käyttää kuin ruotsalaista nuuskaa eli asettamalla sen joko ylä- tai alahuuleen. Tuotteen vaikutusta voi tehostaa pureskelemalla pussia, josta juontaa tuotteen varsinainen nimi.

Vaikka purutupakkaa löytyykin useista EU-maista, Suomessa siihen ei kuitenkaan voi kauppojen hyllyillä törmätä. Vuoden 2016 tupakkalaki kun kieltää niin purutupakan kuin muidenkin osittain tupakkaa sisältävien tuotteiden myymisen kotimaassa.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja