Eronneiden vanhempien lapsista tulee todennäköisemmin ylipainoisia, väittää tutkimus

Miten suuri ongelma lasten lihavuus on? 10:36
Miten suuri ongelma lasten lihavuus on? Tästä olivat keskustelemassa Huomenta Suomessa lapsiperheasiantuntija Anne Kuusisto ja THL:sta Päivi Mäki.

Tutkimusten mukaan vanhempien ero voi vaikuttaa lapsen hyvinvointiin radikaalistikin myös painon osalta, kertoo yhdysvaltalainen uutismedia BBC.

Ylipaino on nykypäivänä myös pienten lasten ongelma: Suomessa jopa joka neljäs lapsi on ylipainoinen. Vaikka ylipaino on monen asian summa, uuden tutkimuksen mukaan vanhempien ero voi olla laukaiseva tekijä lapsen lihavuudelle.

Eron jälkeinen vuosi lihottaa lapsia

Brittiläiset tutkijat seurasivat 7 774 lapsen elämää. Tutkimukseen osallistuneet ovat syntyneet vuosina 2000–2002.Tutkimusjakson aikana pidettiin tarkkaa kirjaa muun muassa lasten pituudesta, painosta, iästä ja painoindeksistä.

Ensimmäiset tiedot kerättiin lasten ollessa 9 kuukauden ikäisiä. Tämän jälkeen tietoja kerrytettiin neljässä erässä: lasten ollessa 3-, 5-, 7- ja 11-vuotiaita. Joka viidennen lapsen vanhemmat erosivat tutkimusjakson aikana.

Demographyssa julkaistussa tutkimuksessa todettiin, että vanhempien ero vaikuttaa lapsen painonnousuun radikaalimmin, mikäli ero tapahtuu lapsen ollessa alle 6-vuotias.

Tutkijat havaitsivat, että erolapset lihoivat vanhempien eron jälkeen jo ensimmäisen vuoden aikana. Puolentoista vuoden jälkeen erosta osa lapsista oli ylipainon rajoilla.

Lapset, joiden vanhemmat pysyivät yhdessä tutkimusjakson aikana, pysyivät suurin piirtein samanpainoisina.

Lihomiselle on useita syitä – raha ratkaisee

Tutkijat havaitsivat useita syitä lasten painonnousulle vanhempien avioeron jälkeen. Etenkin muutokset perheen taloudessa vaikuttivat myös lasten ruokailu- ja liikuntatottumuksiin.

Vanhempien eron jälkeen rahatilanne heikentyy, jolloin hedelmiin, vihanneksiin ja monipuolisen ruokavalion noudattamiseen ei ole välttämättä varaa tai aikaa. Heikentynyt taloudellinen tilanne pakottaa vanhempia tekemään enemmän töitä, mikä syö aikaa ruoanlaitolta ja saa vanhemmat sortumaan nopeisiin ja helppoihin ratkaisuihin, kuten pikaruokaan ja eineksiin.

Lisääntynyt työnteko näkyy myös vanhempien energiatasoissa: kun vanhempi on väsynyt pitkän työpäivän jälkeen, hänellä ei ole energiaa huolehtia lastensa ruokailutottumuksista.

Rahanpuute saattaa olla este myös lasten liikuntaharrastuksille.

Pitkäaikaisvaikutuksiin on puututtava ajoissa

Lihomisen ja muiden fyysisten muutosten lisäksi tutkijat kiinnittävät tutkimuksensa aikana huomiota myös lasten henkiseen hyvinvointiin. Vanhempien eron todettiin vaikuttavan kielteisesti muun muassa lapsen kognitiivisiin taitoihin, oppimistuloksiin ja emotionaaliseen hyvinvointiin.

Tutkijat pitävät tutkimustuloksia merkittävinä, sillä ne auttavat pirstaloituneita perheitä kiinnittämään parempaa huomiota lasten hyvinvointiin eron hetkellä ja sen jälkeen – kenties jo ennen sitä.

– Tulokset korostavat eron aiheuttamia pitkäaikaisia seurauksia. Varhainen puuttuminen voi auttaa ennaltaehkäisemään tai ainakin lieventämään eron aikaansaamaa prosessia, joka voi johtaa lasten lihavuuteen, tutkijat selventävät.

Lue kaikki uusimmat lifestyle-aiheiset artikkelit!

Lähde: BBC, LSE

Lue myös:

    Uusimmat