Vanhempi, mieti kuinka käyttäydyt! Näin arkiset tekosi vaikuttavat lastesi elämään, kun he ovat aikuisia

2:15
Lahjonta, kiristys ja uhkailu ovat vanhempien useimmin käyttämiä, kyseenalaisia, kasvatusmetodeja. Erityisesti lahjontaan on helppo sortua. Onko se hyvä vai huono kasvatuskeino? Lastenpsykiatrian erikoislääkäri ja lääketieteen tohtori Jari Sinkkonen antaa tähän yllättävän vastauksen.

Lukuisat tutkimukset todistavat, että vanhempien käytös vaikuttaa lasten tapoihin vanhemmalla iällä.

Sigmund Freudkin tiesi, että varhaisimmat kokemuksemme muokkaavat sitä, millaisia ihmisiä meistä tulee myöhemmin

Huolimatta siitä, ovatko välit vanhempiin läheiset, heidän käytöksensä vaikuttaa erittäin vahvasti siihen millainen aikuinen lapsesta kehkeytyy. Esimerkiksi jos olet taipuvainen stressaamaan asioista herkemmin, on mahdollista, että nuoruudessasi vanhempasi tasapainottelivat monien eri työpaikkojen välillä samanaikaisesti.

Business Insider listasi erilaisia vanhempien käytösmalleja, jotka muokkaavat esimerkiksi lasten luonnetta, käytöstapoja ja elämänvalintoja.

Selkeää kaavaa menestyvän lapsen kasvattamiselle ei kuitenkaan valitettavasti ole keksitty. Teslan toimitusjohtaja Elon Muskin äiti Maye Musk paljasti äskettäin kirjoittamassaan esseessä CNBC:lle, että varhainen altistus kovalle työlle ja lapsen omien kiinnostuksen kohteiden aktiivinen tukeminen auttoivat häntä kasvattamaan omat lapsensa menestymiseen aloillaan.

– Lapsia ei tarvitse suojella vastuunkantamiselta, Maye kirjoittaa esseessään.

Maye jäi yksinhuoltajaksi kolmelle lapselle 31-vuotiaana ja jatkoi työelämässä siitä huolimatta, että joutui jättämään lapset yksin.

– Lapseni hyötyivät siitä, että näkivät minun paiskivan töitä, jotta meillä oli katto päämme päällä, vatsat kylläisinä ja vaatteita kirpputoreilta, hän kirjoittaa.

Kotityöt lisäävät aloitteellisuutta

Muutos uutterasta lapsesta menestyneeksi aikuiseksi alkaa arkisista askareista kotona.

– Jos lapsesi ei tiskaa, joku muu tekee työn hänen puolestaan, How to Raise an Adult -kirjan kirjoittanut kirjailija ja entinen Stanfordin yliopiston dekaani Julie Lythcott-Haims kertoo Business Insiderille.

Kotitöiden tekeminen lasten puolesta on hänen mukaansa karhunpalvelus lapselle.

– Häneltä ei ainoastaan jää oppimatta, millaista on tehdä töitä, vaan myös ymmärrys siitä, että työt täytyy saada tehtyä ja että jokaisen on osallistuttava, Lythcott-Haims jatkaa.

Kotiaskareet lisäävät vastuunottamista työstä työpaikalla. Lisäksi niitä tehneet ihmiset ovat empaattisempia kollegoitaan kohtaan ja osaavat toimia yhdessä. Lythcott-Haimsin mukaan askareiden teko lisää myös yhteenkuuluvuuden tunnetta.

Sosiaalisten taitojen opettaminen johtaa menestykseen

American Public Health julkaisi vuonna 2015 tutkimuksen, jonka mukaan nuorella iällä opitut sosiaaliset taidot lisäsivät lapsen yhteistyöhalukkuutta ja avuliaisuutta. He hakeutuivat myös todennäköisemmin yliopistoon ja saivat kokoaikatyön 25 ikävuoteen mennessä.

Sosiaalisten taitojen puute taas johti alkoholiongelmiin ja kahnauksiin virkavallan kanssa. Tutkimuksessa seurattiin 20 vuoden ajan yli 700 ihmistä.

Valkoiset valheet johtavat luottamuspulaan

Valkoinen valhe on pelastanut monta vanhempaa ikävältä tilanteelta jälkikasvunsa kanssa. Valitettavasti tapa voi aiheuttaa enemmän haittaa kuin hyötyä.

– Vanhemmat tuhoavat tietämättään suhdettaan lapsiinsa kertomalla valkoisia valheita, vaikka tarkoituksena olisikin vain suojella lapsia elämän totuuksilta. Elämä voi olla pelottavaa, Psykiatri Carole Lieberman kertoo Insiderille.

Totuuden selvitessä lapsi saattaa pahimmillaan kokea, ettei voi luottaa vanhempiinsa ja heidän kykyynsä pitää lapsi turvassa. 

Itsensä vähättely johtaa lapsen huonoon itsetuntoon

Jos puhut jatkuvasti vatsamakkaroistasi negatiiviseen sävyyn lapsesi läsnäollessa, voi huono itsetunto periytyä. Vaikka vanhemmat tukisivat lapsen kehopositiivisuutta, omaa itseä vähättelevät puheet eivät kuitenkaan rakenna tervettä itsetuntoa.

Jatkuvat kommentit muista, esimerkiksi tapa kutsua toisia ihmisiä läskeiksi lapsen läsnä ollessa, johtaa ajatukseen siitä, että toisenlaiset kehot ovat parempia kuin toiset.

Korkeat odotukset auttavat lasta menestymään

Vuonna 2015 toteutetun tutkimuksen mukaan lapset, joiden vanhemmat odottivat jälkikasvunsa menevän yliopistoon, menestyivät paremmin koulussa ja kokeissa. Ilmiö havaittiin sekä rikkaammissa, että köyhemmissä perheissä.

Äidin stressaaminen vaikuttaa matikkapäähäsi

Vanhempien, erityisesti äidin stressi, on tutkitusti haitaksi lapsen kehitykselle. Käytös- ja tunne-elämän ongelmien lisäksi stressillä on vaikutusta myös lapsen matemaattisiin taitoihin, Journal of Marriage and Family -julkaisun teettämän tutkimuksen mukaan.

Stressin lisäksi myös äidin omalla koulutuksella on merkitystä. Koulut kesken jättäneen teiniäidin lapset eivät myöskään välttämättä hakeudu korkeaa koulutusta vaativille aloille. 

Työssäkäyvien äitien tyttäret tienaavat enemmän

Harvard Business Schoolin teettämän tutkimuksen mukaan töissä käyvien äitien tyttäret tienaavat Yhdysvalloissa 23 prosenttia enemmän kuin kotiäidin kasvattamat tyttäret. He myös opiskelevat pidempään yliopistoissa ja työskentelevät useammin esimiestehtävissä.

–Kysymys ei ole siitä, onko parempi olla töissä vai kotona, tutkimusta johtanut professori Kathleen L. McGinn kuitenkin muistuttaa Business Insiderille

Myös selkeä linkki menestyksen ja rakastavan kodin välillä löytyi.

Vanhempien tapa kommunikoida näkyy avioerotilastoissa

Sellaiset vanhemmat, jotka puhuivat avoimesti tunteistaan ja käsittelivät lasten nähden ja kuullen myös vaikeita tunteita, kasvattivat ihmisiä, jotka osaavat todennäköisemmin kommunikoida paremmin romanttisissa suhteissa. 

Kommunikointitaidot kehittyvät yleensä havainnoinnin ja suorien kokemusten kautta lapsuudessa sen ajan roolimalleilta, yleensä juuri vanhemmilta. Kommunikaation puute on myös yksi yleisimpiä avioeroon johtavia syitä.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja