Tutkimus paljasti, mikä nuoria aikuisia lihottaa – kaksi elämänmuutosta vähentävät liikuntaa ja lisäävät kiloja

7:42
Miten pitää paino kurissa? Videolla kerrotaan onnistuneen painonhallinnan salat.

Kaksi suurta elämänmuutosta, toisen asteen koulutuksen päättyminen ja vanhemmaksi tuleminen, vähentävät fyysistä aktiivisuutta ja suurentavat vaa'an lukemaa.

Vaikka pituus olisi sama kuin teini-iäissä, harva mahtuu enää nuoruuden suosikkifarkkuihinsa. Tyypillisesti ihmiselle kun kertyy kiloja iän myötä.

Cambridgen yliopiston ja CEDAR-tutkimuslaitoksen kaksi analyysia paljastavat erityisesti kaksi elämänmuutosta, jotka altistavat lihomiselle. Tutkijoiden mukaan ihmisten olisi hyvä kiinnittää elämäntapoihinsa erityistä huomiota, kun he siirtyvät korkeakouluopintoihin tai työelämään sekä tulevat vanhemmiksi – tosin jälkimmäinen varoitus koskee vain naisia.

Erityisesti yliopisto-opiskelu vähensi liikuntaa

Ensimmäisessä analyysissä perehdyttiin siihen, miten toisen asteen koulutuksen päättyminen ja korkeakouluopintoihin tai työelämään siirtyminen vaikuttavat painoon, ruokavalioon ja fyysiseen aktiivisuuteen.

Aiemmin julkaistujen 19 tutkimuksen perusteella tutkijat päättelivät, että aikuisuuden kynnyksellä reipas liikunta väheni miehillä keskimäärin 16,4 minuutilla ja naisilla 6,7 minuutilla päivässä. Suurin muutos havaittiin ihmisillä, jotka siirtyivät opiskelemaan yliopistoon.

Toisen asteen koulutuksen jälkeen myös ihmisten paino näytti lähtevän nousuun.

Tiedotteessa tutkijat epäilevät, että yliopistoissa opiskelu, työelämään siirtyminen ja lasten hankkiminen vaikuttavat ihmisen käytökseen, millä on todennäköisesti epäsuotuisia terveysvaikutuksia pitkällä tähtäimellä. Nuorena aikuisena ihmiset luovat elämäntapoja, jotka jatkuvat läpi aikuisuuden.

Naiset lihovat äideiksi tullessaan

Toisessa analyysissä tutkijat tarkastelivat vanhemmuuden vaikutusta painoon, ruokavalioon ja fyysiseen aktiivisuuteen. Kuuden aiemman tutkimuksen meta-analyysi paljasti, että vaikka kaikki nuoret naiset keskimäärin lihoivat iän myötä, äidiksi tulleiden varteen kertyi vielä 1,3 kiloa ylimääräistä. Äitien painoindeksi oli keskimäärin 17 prosenttia suurempi kuin ikäistensä lapsettomien naisten.

Isyyden ei havaittu vaikuttavan painoon, mutta aiheesta oli tehty vain yksi tutkimus.

Suurimmassa osassa tutkimuksia havaittiin, että vanhemmaksi tulo vähensi fyysistä aktiivisuutta, mutta ei juuri vaikuttanut ruokavalioon. Tutkijat arvelevatkin, että äitien ”vauvakilot” johtuvat liikunnan vähenemisestä, kun äiti on sidottu kotiin nuorten lastensa kanssa.

Myös unen määrän väheneminen voi selittää, miksi vanhemmaksi tulo lihottaa.

Tutkijat huomauttavat, että vanhempien olisi hyvä kiinnittää elämäntapoihinsa huomiota niin itsensä kuin lastensakin takia.

Tulokset ilmestyivät Obesity Reviews -julkaisussa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja