Kesälomat kurittavat vähävaraisia perheitä – kouluruoan puute koskettaa jopa 150 000 lasta: "Tosi iso ongelma monessa perheessä"

8:38

Vähävaraisille perheille lasten kesäloma on tiukka paikka. Huomenta Suomessa vähävaraisten perheiden avuntarpeesta keskustelivat Hope ry:n toiminnanjohtaja Eveliina Hostila sekä Apuna ry:n vapaaehtoistyöntekijä Heidi Jaari.

Vähävaraisille perheille lapsien kesäloman alkaminen saattaa tuoda päänvaivaa ja ahdistusta. Koulussa ja päiväkodeissa ruokailu jää pois, ja pennit pitäisi saada venytettyä vielä pidemmälle.

Hope ry:n toiminnanjohtaja Eveliina Hostila arvioi, että Suomessa jopa 150 000 lasta elää vähävaraisessa perheessä. Vaikka perheet ovat tiukoilla koko vuoden, loma-aikoina ja juhlapyhinä köyhyys tulee selkeämmin esille.

– Se on tosi iso ongelma monessa perheessä, toteaa myös vapaaehtoistyöntekijä Heidi Jaari Apuna ry:stä.

Apuna ry tarjoaa vähävaraisille perheille pääasiassa ruoka-apua, mutta toimintaan sisältyy myös jonkin verran vaatekierrätystä ja lahjoituksia. Hope ry:n toiminnan pääpaino on vaateavussa ja tavaralahjoituksissa, joilla tuetaan lapsen harrastamista ja mahdollistetaan loma-ajan elämyksiä.

Syyllistämisen kulttuuri tiukassa

Mielikuvat vähävaraisista perheistä voivat olla varsin negatiivisesti latautuneita. Köyhyys koskettaa kuitenkin aivan tavallisia isiä ja äitejä. Heikon taloustilanteen taustalla saattaa olla esimerkiksi työttömyyttä, avioero, sairastuminen tai muu elämän raiteiltaan suistava tragedia.

Hostila toivoisi syyllistämisen kulttuurin loppuvan. Vähävaraista lähdetään herkästi neuvomaan sen suhteen, mitä hänen olisi pitänyt tehdä toisin tai mitä hänen tulisi elää tulevaisuudessa, vaikka perheen kokonaistilannetta ei tiedetä.

– Yhteisen ymmärryksen lisääminen olisi tosi tärkeää. Meidän asiakasperheemme vaan eivät kovinkaan hanakasti halua omaa ääntään tuoda esille just sen takia, että tulee syyllistetyksi, Hostila sanoo.

Yhä useampi turvautuu hyväntekeväisyyteen – ehdotuksia suunnan korjaamiseen

Holstila uskoo hyväntekeväisyysjärjestöjen asiakasmäärien kasvaneen osin julkiselta puolelta tulleiden päätösten vuoksi. Tukien indeksit on jäädytetty ja leikkauksia on tullut. Suunnan pitäisi olla jatkossa toinen, Hostila sanoo.

Jaari toivoo, että toimeentulotuen piirissä olevien perheiden saama summa olisi kesällä suurempi kuin tavallisesti, sillä samalla rahalla pitäisi kesällä saada enemmän. Kouluvuoden aikana Jaarin mielestä olisi hyvä, että koulussa olisi lämpimän lounaan lisäksi tarjolla myös esimerkiksi aamupuuroa.

Entä millaista ruoka-apua vähävaraiset toivovat ja saavat? Katso koko keskustelu videolta.

Korjaus 29.5.2019 kello 14.06: Korjattu Eveliina Hostilan nimen ja Apuna ry:n nimen kirjoitusasu.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja