Ero EU:sta masentaa Britanniassa, mutta pubeilla menee hyvin: "Ihmiset ovat kyllästyneet brexitiin, ja se tarkoittaa, että pubit hyötyvät"

Britanniassa seurataan huolestuneena brexitin eli maan EU-eron vaikutuksista talouteen. On ainakin yksi toimiala, missä brexitin on jo lisännyt bisnestä. Oluenjuonti pubeissa on lisääntynyt.

– Pubit hyötyvät tietyllä tavalla joka kerran, kun ihmiset laittavat television tai radion päälle, tai lukevat sanomalehteä. Brexit tunkee kaikkialta, eikä se kauheasti piristä heitä, sanoo Rooney Anand, panimoiden ja pubien suuromistajan Greene kingin toimitusjohtaja.

Anandin näkemys ei perustu vain yhden tai kahden kulmapubin hanojen kääntämiseen vaadittavan käsivoiman käyttöön. Anandin johtama yhtiö omistaa yhteensä lähes 3 000 pubia, ravintolaa ja hotellia.

"Ihmiset ovat kyllästyneet brexitiin"

– Ihmiset ovat kyllästyneet brexitiin, ja se tarkoittaa, että pubit hyötyvät. Myyntimme pubeissa on lisääntynyt 2.9 prosenttia, joten kaikki kuluttajia lähellä oleva liiketoiminta ei ole kärsinyt brexitin lähestyessä.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Green Kingin voitot ennen veroja nousivat 3.2 prosenttia (noin 143 miljoonaa euroa) 24 viikon jaksolla lokakuun puoliväliin asti.

Yhtiö on varautunut siihen, että Lontoon ja muiden 27 EU:n jäsenmaan kanssa sovittu brexit-sopimus ajaa karille, maan parlamentti ei sitä hyväksy.

Seurauksena voi olla niin kutsuttu kova brexit, jolloin nykyiset sisämarkkinaedut ja säännöt loppuvat yhdessä yössä ensi maaliskuun lopulla.

Kova brexit voi iskeä myös pubien tarjontaan

Se voi tarkoittaa, että Britanniassa voi tulla ainakin väliaikainen pula monesta tuotteesta ja raaka-aineesta, myös ravintola-alaan iskien. Anand sanoo yhtiönsä tekevän koko ajan varasuunnitelmaa pahimman varalta. Niitä hän ei kuitenkaan paljasta.

Jos kova brexit tulee, ja nykyinen olueen kulutukseen liittyvä brexit-trendi jatkuu, hanojen varsiin saatetaan tarvita lisää ihmisvipuvoimaa. 

Lue myös:

    Uusimmat